Advies en analyse

Cijferlijst AEX en midcaps

Maandag 18 mei 2015 08:03

De eerste examenweek zit erop. Middelbare scholieren zwoegen drie weken lang voor een goed eindcijfer en uiteindelijk hun diploma. Maar welk eindcijfer krijgt de AEX en welke midcappers scoren een 10?

De eindexamenweken voor de scholieren uit het middelbaar onderwijs duren tot het einde van deze maand. Halverwege juni kunnen de leerlingen de uitslag verwachten en voor hen die het centraal examen niet gehaald hebben, zijn er later die maand herexamens.

BBB-scenario’s

Aandelenanalisten bestuderen naar eer en geweten de gang van zaken bij bedrijven en destilleren daaruit beleggingsadviezen en koersdoelen. Als je mag afgaan op het gemiddelde koersdoel van analisten, dan tikt de AEX over een jaar af op een slotstand van 505,74 punten. Dat is nauwelijks drie procent hoger dan nu.

Wanneer alle hoofdaandelen tegelijk het hoogste voorgespiegelde koersdoel aantikken, dan overstijgt de AEX het niveau van de 500 en laat de hoofdindex een slotstand van 600,63 punten optekenen. Dat komt overeen met een stijging van 22,3 procent.

Indien echter alle indexfondsen tegelijk wegzakken naar de laagste richtprijs van analisten, dan duikelt Neerlands bekendste graadmeter onder de 400 en afficheert het scorebord een slotstand van 381,78 punten, oftewel een verlies van 22,2 procent voor de AEX.

Het gemiddelde advies van alle koop-, houd- en verkoopaanbevelingen komt op een schaal van één tot en met tien uit op 6,3. Hierbij wordt elk koopadvies uit de voorbije twaalf maanden beloond met 10 punten, elk houdadvies met 5 punten en elk verkoopadvies met 1 punt.

Het adviescijfer dat in het 10-5-1 puntenstel naar voren komt, is tegenover het klassieke 5-3-1 puntenstelsel van Angelsaksische dataleveranciers makkelijker te interpreteren. Het vertoont immers grote gelijkenissen met het eindcijfer van schoolrapporten.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven