Advies en analyse

'Goud $823 waard'

Dinsdag 11 augustus 2015 11:30

Er is een nieuwe studie van de wetenschappers Erb en Harvey over goud verschenen. Dit keer hebben ze de relatie tussen goud en inflatie onderzocht. Als deze relatie een fundamentele waardering voor goud zou aangeven, is het edele metaal nu $823 per troy ounce waard. En bij een proces van overshooting is $349 mogelijk.

Claude Erb en Campbell Harvey zijn twee wetenschappers met grote autoriteit als het om onderzoek naar grondstoffen gaat. Eerder (26 februari 2013) heb ik over hun studie ‘The Golden Dilemma’ geschreven. In deze studie hebben de wetenschappers zes argumenten getest die de aanhangers van het beleggen in goud regelmatig gebruiken.
 
Zoals hier toegelicht worden de volgende pro-goud motivaties gegeven:
 
1. Goud zou een goede inflatiebescherming zijn, of
2. een goede bescherming bieden tegen een zwakker wordende valuta (ofwel goud stijgt als de valuta daalt), of
3. een goede belegging zijn in een klimaat met lage reële rendementen (zoals nu), dan wel
4. een veilige haven in tijden van stress zijn. 
 
Daarnaast zou goud:
 
1. aantrekkelijk zijn omdat we weer naar een gouden standaard zouden toegaan (en centrale banken goud moeten kopen), 
2. (strategisch) onderwogen zijn in veel beleggingsportefeuilles.
 
‘Goud overgewaardeerd’
 
Kort samengevat konden Erb en Harvey in eerdere studies geen statistisch bewijs vinden voor alle zes hierboven genoemde argumenten. De argumenten die de aanhangers van goudbeleggers gebruiken hebben vooralsnog dus geen (wetenschappelijke) onderbouwing.
In een studie getiteldLees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Het enige dat ertoe doet is menselijk gedrag en dat bepaalt de goudprijs, want ook met goud is het net als met alle andere zaken: de waarde wordt bepaald door mensen en dus wat de gek er voor geeft. Voor inflatie geldt hetzelfde: beide zijn afgeleide van menselijk gedrag en kunnen dus nooit een onderlinge relatie hebben. Het kan zijn dat er een zekere mate van correlatie tussen de twee bestaat, maar dat zegt niets over een onderling verband. Er is ook geen verband tussen het aantal malen dat de WC wordt doorgetrokken en hoe sterk de zon schijnt; reken maar dat er een flinke correlatie is tussen deze twee, maar hier kan iedereen wel onderkennen dat het baarlijke nonsens is daar onderzoek naar te doen. Waarom dan niet bij inflatie en goudprijs?

    jan 11 augustus 2015 12:04:36