Advies en analyse

Creativiteit vereist

Donderdag 26 november 2015 14:38

In wereldwijd opzicht stagneren de groeimogelijkheden op de biermarkt. De grote brouwers zoeken dan ook naarstig naar andere mogelijkheden.

Met het opzienbarende bod van AB Inbev op SAB Miller lijkt de consolidatieslag op de biermarkt wel zo’n beetje afgerond. Al te veel andere mogelijkheden tot grote overnames zijn er niet meer. Omdat ook de marktgroei beperkt is, moeten de brouwers andere wegen zoeken.

In Beleggers Belangen van 27 november 2015 een analyse van hoe de grote internationale brouwers AB Inbev/SAB Miller en Heineken met het veranderende landschap omgaan.

Bijzonder bier

Wereldwijd is de grote groei er al sinds het begin van de eeuw uit en 2014 was zelfs een jaar van (een kleine) marktkrimp. Het aandeel van de grote brouwers stagneert op 66%. Binnen de markt zijn wel enkele groeisegmenten te vinden. In de opkomende markten neemt de bierconsumptie toe en elders is een groeiende populariteit waar te nemen van ‘bijzonder’ bier: lokaal of ambachtelijk gebrouwen pils of speciaalbier.

In de VS is het marktaandeel van kleine ambachtelijke brouwerijen inmiddels toegenomen tot zo’n 10% en de trend blijft omhoog wijzen. De grote brouwers komen hierbij in beeld als overnamepartij. Brouwerijen die op expansie mikken hebben daartoe meestal slechts beperkte middelen. De kapitaal- en distributiekracht van de grote namen kan hierbij helpen.

Zelf wagen Heineken en Inbev zich ook op de markt voor bijzondere bieren. Ze mikken daarbij enerzijds op speciaalbier; sterk bier met een totaal van pils afwijkende smaak (Foto: Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven