Advies en analyse

Hoe verging het de overnamekandidaten van 2015?

Maandag 7 december 2015 10:30

Precies een jaar geleden brachten wij in kaart welke bedrijven volgens beleggers als overnamekandidaten voor 2015 konden worden bestempeld. Een terugblik hoe het hiermee gegaan is.

Op beleggingsfora werden vorig jaar vijftien bedrijven tot overnamekandidaat voor het nieuwe jaar gebombardeerd:

Galapagos
Nutreco
Pharming
AND
KPN
Fugro
TomTom
USG People
Ordina
Wessanen
Ballast Nedam
Imtech
DSM
TNT Express
Heineken

Drie overnames

Van de vijftien overnamekandidaten werd op drie bedrijven een overnamebod gedaan:

Beleggers hadden het vorig jaar bij het rechte eind door te voorspellen dat TNT Express dit jaar zou worden overgenomen. Uit het feit dat grootaandeelhouders van TNT Express er bij het bestuur op aandrongen om aandeelhouderswaarde te creëren bleek al dat het bedrijf blijkbaar openstond voor een nieuw bod op het concern. Dat was voor veel beleggers aanleiding om de pakketbezorger als grote overnamekandidaat voor 2015 te bestempelen. FedEx deed een bod op TNT Express dat, in tegenstelling tot een eerder bod van UPS, onlangs wel goedgekeurd werd door de autoriteiten.

Nutreco werd begin dit jaar van de beurs gehaald voor een bedrag van 45,25 euro door SHV. Nog even werd er gehoopt op een hoger bod van Cargill, maar die kwam er uiteindelijk niet meer.

Ballast Nedam bevond zich al een tijdje in zwaar weer en achter de schermen werden vorig jaar al gesprekken gevoerd over een overname. Voor beleggers reden om de bouwer in de toplijst van overnamekandidaten te zetten. In juli werd een bod gedaan van 1,55 euro door het Turkse Renaissance. Het bod werd na een boekenonderzoek echter verlaagd naar 0,30 euro. Omdat de bouwer anders failliet zou gaan, had het voor aandeelhouders geen zin om zich tegen het verlaagde bod te verzetten. Degenen die een overname voorspelden kregen gelijk, maar de hoogte van het bod zorgde voor veel frustratie bij beleggers.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven