Advies en analyse

Opkomende markten hebben ook pluspunten

Dinsdag 8 december 2015 10:44

Aandelen uit opkomende landen kunnen wel eens d� verrassing van 2016 worden, denkt Pictet.

Opkomende markten hebben het moeilijk, de Chinese groei vertraagt en de Federal Reserve staat op het punt de rente te verhogen. Daarbij noteert Wall Street ook nog eens tegen een historisch hoge waardering. Juist in deze moeizame omgeving doen beleggers er volgens Pictet echter verstandig aan om niet zomaar een voorzichtige houding aan te nemen maar ook te kijken naar wat er goed kan gaan. Zo verwacht Pictet dat de wereldeconomie positief zal verrassen, op basis van onder meer de stijgende consumentenbestedingen in de VS en Europa.

De vermogensbeheerder denkt ook dat de Chinese economie beter zal presteren dan verwacht, mede dankzij extra monetaire stimuleringsmaatregelen. Aangezien ook de ECB waarschijnlijk meer kwantitatief gaat verruimen, pleit Pictet er juist voor dat beleggers hun blootstelling aan risicovolle activa vergroten. Aandelen wereldwijd noteren tegen een k/w van 15,5, in lijn met het historische gemiddelde. Daarmee zijn ze weliswaar niet goedkoop, maar wel aantrekkelijker gewaardeerd dan obligaties. Pas wanneer de rente in de VS richting de 3% gaat, worden aandelen duurder dan obligaties, zegt Pictet. Vooral Europese staatsobligaties zijn aan de prijs en zullen daarom achterblijven bij de Amerikaanse treasuries.

Een andere visie die tegen de consensus in gaat, is de door Pictet verwachte depreciatie van de Amerikaanse dollar. Na de recente stijging is de munt 25 tot 30% overgewaardeerd. Het vooruitzicht van een waardedaling van de dollar maakt schuldpapier uit opkomende landen in lokale valuta aantrekkelijk, zeker gelet op het effectieve rendement van thans 7%. De beste kansen ziet Pictet echter met aandelen uit Europa, Japan en opkomende landen, die het dure Wall Street duidelijk achter zich zullen laten.

Zeker opkomende aandelenmarkten kunnen gaan verrassen. Het sentiment is hier erg slecht en de k/w ligt 33% onder het niveau van de ontwikkelde aandelenmarkten, het grootste verschil sinds 2006.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven