Advies en analyse

Beleggen zoals Warren Buffett

Maandag 20 juni 2016 15:05

Superbelegger Warren Buffett is een van de rijkste mensen op aarde. Aan de hand van een aantal bekende uitspraken van de inmiddels 85-jarige Amerikaan laten we zien hoe iedereen succesvol kan beleggen in aandelen.

Gedurende de ruim 50 jaar die Warren Buffett inmiddels aan het roer van Berkshire Hathaway staat heeft hij veel inmiddels legendarische uitspraken over de beurs en beleggen gedaan, onder meer tijdens de drukbezochte jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Omaha. Veel van Buffett’s uitspraken zijn eigenlijk heel voor de hand liggend en beschrijven de essentie van succesvol beleggen in aandelen op de lange termijn. In de praktijk gebeurt vaak precies het tegenovergestelde. Hieronder kijken we uitgebreid naar vijf bekende uitspraken van de meester.

1. Rule number 1: Never lose money. Rule number 2: Never forget rule number 1.

Een van de meest aangehaalde uitspraken van Warren Buffett. Het is nu eenmaal zo dat hoe meer geld je verliest op de beurs, hoe moeilijker het is om het weer terug te verdienen. Wie simpel gezegd door één verkeerde beleggingsbeslissing 50 procent van zijn geld verliest, zal de volgende keer zijn geld moeten verdubbelen om alleen maar terug te komen op het oorspronkelijke startkapitaal. Op de Nederlandse beurs waren er de afgelopen jaren veel voorbeelden van op het oog prima bedrijven –  KPN, Getronics, Imtech – waar beleggers heel veel geld mee hebben verloren. Alles gaat natuurlijk samen met een goede risicospreiding. Stop nooit al je geld in slechts één of enkele aandelen, en zorg ervoor dat je goed je huiswerk doet. Vertrouw dan ook nooit blind op een analist of een tip van een bekende insider, en beleg bij voorkeur nooit meer dan 5 procent van je geld in één enkel aandeel. Ook erg belangrijk in dit verband is, naast een gedegen spreiding, een geleidelijke opbouw, dus met de aankoop gespreid over meerdere periodes. De beurzen kunnen zeer grillig zijn en op korte termijn is de voorspelbaarheid zeer gering. Bouw een aandelenportefeuille bij voorkeur op over meerdere jaren en hanteer een goede spreiding tussen sectoren en beleggingscategorieën.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Hoe wil je in hemelsnaam beleggen als Buffet, niemand komt in de buurt van margin wat hij tot z'n beschikking heeft...

    Ed 20 juni 2016 15:50:45