*

Advies & Analyse

Analistenadviezen en Brexit

vrijdag 1 juli 2016 10:02

In aanloop naar het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie roerden analisten zich nauwelijks. Nu de uitslag bekend is, verlagen zij en masse hun koersdoelen en beleggingsadviezen. Waarvan akte.

Het lijkt erop dat banken naar aanleiding van de dramatische uitkomst van het Britse referendum hun beleggingsadviezen en koersdoelen aanpassen. Of sluimerde er een aantal moeilijk kwantificeerbare onzekerheden die tot voor kort het voordeel van de twijfel kregen en gebruiken analisten Brexit als kapstok? Wat er ook van zij, hieronder het overzicht met de advies- en koersdoelwijzigingen sinds op vrijdag 24 juni duidelijk werd dat de Britse bevolking zich de dag ervoor in de volksraadpleging tegen het lidmaatschap van de Europese Unie had uitgesproken.

ABN Amro

De Nederlandse bank verpaste gisteren (donderdag 30 juni) Randstad een dubbele downgrade waarbij het beleggingsadvies daalt van Buy naar Hold en het koersdoel van 58 naar 40 euro. De neerwaartse bijstelling is een direct gevolg van de perikelen rondom Brexit. Brunel daarentegen kreeg een dubbele upgrade van Hold naar Buy en van 16 naar 20 euro, omdat in Duitsland en in Nederland het bedrijfsklimaat voor die uitzender aan het verbeteren is.

Barclays

De Britse zakenbank beloonde op maandag 27 juni Wolters Kluwer met een dubbele upgrade omdat de uitgever een lage blootstelling heeft aan het Verenigd Koninkrijk. Het beleggingsadvies gaat van Equalweight naar Overweight en het koersdoel van 35 euro wordt opgetrokken naar 38 euro.

Twee dagen later meldde Barclays (woensdag 29 juni) dat zij drastisch het koersdoel van Nederlandse levensverzekeraars heeft verlaagd. Het koersdoel van Aegon ging van 6 naar 4,10 euro en bij Delta Lloyd van 8 naar 3 euro. Omdat ook het beleggingsadvies van Aegon van Equalweight naar Underweight gaat, hebben beide verzekeraars bij Barclays de facto een verkoopadvies uitstaan.

Daarnaast liet de Britse zakenbakn gisteren (donderdag 30 juni) weten dat zij omwille van de Brexit het koersdoel van beursbedrijf Euronext verlagen van 45 naar 41 euro, maar wel met behoudt van Overweight.

Citi Research

Het Veldhovense ASML profiteert indirect van de problemen van CapGemini. Omwille van de exposure aan het Verenigd Koninkrijk wordt de Franse automatiseerder door de Amerikaanse grootbank verwijderd van haar Focus List ten faveure van ASML. Bij die gelegenheid wordt ook het koersdoel van de Veldhovenaars opwaarts bijgesteld van 95 naar 100. Het beleggingsadvies blijft Buy.

Exane BNP Paribas

Het effectenbedrijf van de Franse grootbank BNP Paribas verhoogde afgelopen maandag het koersdoel van Heineken van 77 naar 78 euro met behoud van Underperform. De lichte verhoging van het koersdoel is een direct gevolg van de nieuwe realiteit op de valutamarkten na de bekendwording van de keuze voor een Brexit.

Goldman Sachs

Nadat de Britse bevolking zich op donderdag 23 juni had uitgesproken over hun Europese toekomst, verlaagde de Amerikaanse zakenbank op maandag 27 juni prompt het koersdoel van ArcelorMittal en Randstad. Het beleggingsadvies voor de staalreus blijft Buy maar het koersdoel van 5,50 euro gaat naar 5 euro rond. Maar bij het uitzendbureau wordt niet alleen het koersdoel van 77 euro drastisch gekort tot 48 euro, ook het beleggingsadvies luistert niet langer naar Buy maar naar Neutral. De adviesverlaging van Randstad brengt met zich mee dat het aandeel ook afgevoerd wordt van de favorietenlijst.

Bekijk de detailpagina van Goldman Sachs

Bij Royal Dutch Shell daarentegen wordt het koersdoel van 27 euro opgeschroefd naar 27,60 euro, uiteraard met behoud van het koopadvies. Voor de goede orde: de verhoging van het koersdoel heeft niets te maken met Brexit, maar wel met de prijsstijgingen op de internationale oliemarkten.

HSBC

Naar aanleiding van de Brexit paste de Britse zakenbank op woensdag 29 juni het beleggingsadvies van Heineken aan van Buy naar Hold. Opmerkelijk is wel dat die aanpassing niet wordt vergezeld van een verlaging van het koersdoel, zijnde 88 euro.

ING Research

In reactie op de Britse keuze om uit de Europese Unie te stappen verlaagde de Nederlandse grootbank op maandag 27 juni het koersdoel van Arcadis van 16,50 naar 14 euro, omdat de uitslag van het referendum een nieuwe bron van tegenwind is voor het ingenieursbedrijf. De beleggingsopinie blijft onverminderd Hold.

J.P. Morgan

Vanwege de Brexit publiceerde de Amerikaanse zakenbank afgelopen maandag vier koersdoelverlagingen. Bij de Nederlandse banken gaat het koersdoel van ABN Amro van 20 naar 18,60 euro met behoud van Neutral. Bij ING wordt de lat van 13,10 euro verlaagd naar 11,60 euro bij een ongewijzigd Overweight. Ook de koersdoelen van Nederlandse uitgevers worden omlaag gebracht, zij het licht. Het koersdoel van RELX daalt van 16,50 naar 16,10 euro met behoud van Overweight. Wolters Kluwer gaat van 24,20 naar 23,40 euro en de beleggingsopinie blijf Underweight.

De dag erna nam J.P. Morgan de Nederlandse verzekeraars onder de loep. Aegon kreeg een dubbele adviesverlaging voor zijn kiezen waarbij het beleggingsadvies werd verlaagd van Overweight naar Neutral en het koersdoel van 5,70 naar 4,70 euro. De beleggingsadviezen van Delta Lloyd en Nationale Nederlanden blijven op respectievelijk Underweight en Overweight, maar hun koersdoelen gingen wel van 5,10 naar 3,60 euro respectievelijk van 35,50 naar 33,80 euro.

Bekijk de detailpagina van J.P. Morgan

Ook kwam de Amerikaanse zakenbank op dinsdag 28 juni aanzetten met een initieel advies voor ASR Nederland. Het allereerste beleggingsadvies van J.P. Morgan voor de beursnieuweling is Underweight met een koersdoel van 18,04 euro.

Kepler Chevreux

Dinsdag meldde de Franse zakenbank ook dat zij het koersdoel van BAM verlaagt van 5 naar 4,25 euro. Het beleggingsadvies voor de bouwgroep blijft onverminderd Buy, maar de verlaging van het koersdoel is een direct gevolg van de depreciatie van de Britse pond.

Een dag later verhoogt Kepler Cheuvreux evenwel het beleggingsadvies van Boskalis van Reduce naar Hold met een ongewijzigd koersdoel van 30 euro. De baggeraar noteert tegen een 52-weken laag en het bedrijf had de laatste tijd veel tegenwind. Het aandeel wordt min of meer aan boekwaarde verhandeld, maar de blootstelling aan het Verenigd Koninkrijk is beperkt.

En vanwege de mogelijke impact van de Brexit werden gisteren (donderdag 30 juni) nog de koersdoelen van ABN Amro en ING verlaagd, hoewel beide fondsen koopwaardig blijven. Het koersdoel van ABN gaat van 22 naar 21 euro, dat van ING van 12,50 naar 11,80 euro.

Merril Lynch

De zakenbankdivisie van Bank of America verlaagde op maandag 27 juni in een sectorrapport de koersdoelen van Nederlandse verzekeraars en het beleggingsadvies voor Delta Lloyd. Nu de keuze voor een Brexit een feit is, zijn de economische en politieke onzekerheden aanzienlijk toegenomen. Als belegger mag u zich enerzijds verwachten aan renteverlagingen en monetaire injecties van centrale banken en anderzijds moet u niet raar opkijken als de risico-opslagen op obligaties en de risicopremies voor zwakke aandelenmarkten oplopen.

Het beleggingsadvies van Aegon blijft Neutral, maar het koersdoel gaat wel van 5,25 naar 4,26 euro. Delta Lloyd wordt verlaagd van Buy naar Neutral en het koersdoel van 5,50 wordt teruggebracht naar 4,13 euro. Het beleggingsadvies van Nationale Nederlanden blijft Neutral, maar het koersdoel van 31,50 wordt verlaagd naar 27 euro.

Morgan Stanley

In reactie op de verrassende stemmingsuitslag verlaagde de Amerikaanse zakenbank het koersdoel van ABN Amro en ING van 23,70 naar 21,10 euro enerzijds en van 12 naar 10,20 anderzijds. Het beleggingsadvies voor ABN blijft Overweight en voor ING Underweight.

SNS Securities

Het Nederlandse effectenbedrijf verlaagde op donderdag 30 juni het koersdoel van TomTom van 12,25 naar 9 euro met behoud van Buy. Voor de goede orde melden we dat de downgrade niets te maken heeft met de perikelen in het VK, maar met hoger uitvallende kosten en kapitaaluitgaven voor 2017.

UBS

De Zwitserse zakenbank verhoogde gisteren het koersdoel van Royal Dutch Shell van 1950 naar 2100 pence, vanwege de lagere wisselkoers van het Britse pond. Het beleggingsadvies luistert onverminderd naar Buy.

Toelichting

De Engelstalige begrippen Accumulate, Outperform(er) en Overweight kunnen worden geïnterpreteerd als (Buy) kopen. Equalweight, Inline, Neutral en Sector Perform als (Hold) houden. Reduce, Underperform(er) en Underweight als (Sell) verkopen.

Lees ook: Beter Beleggen: Risicopremie als hoeksteen