Advies en analyse

De PIIGS zijn helemaal terug (helaas)

Woensdag 6 juli 2016 16:04

De aandelenbeurzen in de eurozone hebben zich sinds vorige week dinsdag krachtig, maar beslist niet volledig hersteld van de koersdalingen op vrijdag 24 en maandag 27 juni, de twee eerste handelsdagen na het Britse EU-referendum van donderdag 23 juni. Bovendien zorgde de Italiaanse bankencrisis begin deze week voor een nieuwe terugval van de koersen in de geplaagde muntunie. En aangezien er zeker nog ‘naschokken’ van de Brexit verwacht mogen worden, blijft de komende periode er voor aandelenbeleggers een van bedreigingen, maar zeker ook van koopkansen.

Binnen de eurozone was afgelopen week (slotkoersen van dinsdag) de AEX een van de sterkste stijgers met een rendement van +3,1%. En ook de beurzen van Madrid (+3,0%), Brussel (+2,3%) en Parijs (+1,8%) lieten mooie plussen zien. Maar niet in alle Europese hoofdsteden waren de kopers duidelijk in de meerderheid. In Frankfurt (+0,9%) was het herstel bepaald bescheiden, terwijl de Griekse beurs (-2,3%) zelf negatief rendeerde.

Om het dus lichte herstel van de aandelenkoersen in de eurozone verder in perspectief te zetten, is het goed om de bovenstaande rendementen te vergelijken met die van de aandelenbeurzen elders in de wereld. Daar bleken de winsten inderdaad uitbundiger. Gemeten in lokale valuta deden onder meer de Britse FTSE (+6,6%), de Amerikaanse S&P500 (+4,4%), de Braziliaanse Bovespa (+3,7%) en de Chinese Shanghai Composite (+3,2%) het duidelijk beter dan de belangrijkste hoofdgraadmeters in de eurozone.

De voorzichtige conclusie van de eerste acht handelsdagen na het Britse EU-referendum is dus dat vooral aandelenbeleggers in de eurozone door de aanstaande Brexit gedupeerd zijn. En daar kwam begin deze week de zorg bij van de verdieping van de Italiaanse bankencrisis. De directe aanleiding was de opdracht die de ECB maandag gaf aan de Banca Monte dei Paschi di Siena, de grootste Italiaanse probleembank, om het aantal slechte leningen te verminderen. Daarop zakten niet alleen de koersen van Italiaanse, maar ook van andere Europese banken, na vorige week nog verder weg.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven