Advies en analyse

Column: de goudprijs kan alleen maar omhoog

Dinsdag 19 juli 2016 15:32

De Chief Investment Officer van de Rabobank Han Dieperink zei deze week dat hij verwacht dat de goudprijs met 70% gaat dalen. Dit soort percentages zijn namelijk standaard wanneer er een zeepbel barst. De goudprijs is een zeepbel omdat het sentiment veel te positief is. Kijk maar eens naar het aantal longposities in de goud-futures. Vorige week was er een nieuwe alltime high.

Ik kijk er anders tegenaan. Ik zie alleen maar een mogelijkheid dat de goudprijs op de lange termijn sterk omhoog gaat. De Japanse centrale bank creëerde geld om staatsobligaties op te kopen. Vervolgens was de bank niet blij met de uitkomst. Het nieuwe plan is het opkopen van bedrijfsobligaties. Het gevolg is dat de yen op de langere termijn wel onder druk moet komen. In Europa barstte de kredietzeepbel wat later los. De Europese centrale bank (ECB) is daardoor wat minder ver dan de Japanse centrale banken. De ECB is op het punt gekomen om ook bedrijfsobligaties op te kopen.

De aandelenkoersen van Europese banken hebben een probleem. De index met de 30 grootste banken in Europa is in de afgelopen 12 maanden 45% kwijtgeraakt. Hier moet geld bij. Italië heeft bijvoorbeeld 200 miljard aan leningen, waarvan de afnemer de betalingsverplichting niet meer nakomt. Ik verwacht dat de ECB gaat ingrijpen met de creatie van geld om banken wat lucht te geven. Het gevolg is denk ik dat de euro onder druk komt te staan. De pond staat al onder druk.

De dollar moet wel omhoog gaan.

Dit betekent dat drie van de vier meest verhandelde valuta op de wereld hun waarde naar beneden aan het werken zijn. De dollar moet daarom wel omhoog gaan. Gaat dit te sterk, dan vertraagt de Amerikaanse economie en vervolgens gaat de FED weer stimuleren. In een valutaoorlog is de grootste winnaar de prijs van goud.

Lees ook: Column: doorblazen in de zeepbel

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Wil niet veel zeggen, maar sentiment doet er toe.. Doet er zó toe dat welke rationele, of fundamentele, verklaring dan ook het aflegt...

    Ed 19 juli 2016 20:56:24