Advies en analyse

Historische week voor bedrijfsobligaties

Woensdag 20 juli 2016 15:27

Voor de Europese bedrijfsobligatiemarkt was het een historische week. Voor het eerst in de geschiedenis dook het effectieve rendement op de iBoxx Corporates Index (in euro’s genoteerde investment grade bedrijfsleningen) onder de 1%, naar een niveau van 0,97% afgelopen vrijdag. Koersen en rente bewegen tegengesteld; een lagere rente correspondeert dus met een hogere koers. De koersstijging was te danken aan een verdere daling van de onderliggende rente op Duitse staatsobligaties en krappere risico-opslagen (‘spreads’). De spreads schoten na de verrassende uitslag van het Britse referendum de lucht in, maar zijn de voorbije weken weer net zo snel omlaag gekomen. Zo eindigde de spread op de iBoxx Corporates Index afgelopen vrijdag 13 basispunten lager op 135 basispunten, het laagste niveau dit jaar.

Drijvende kracht achter de rally blijft de Europese Centrale Bank (ECB). In de eerste volledige maand van het obligatie-opkoopprogramma heeft de ECB voor €8,5 mrd aan bedrijfsobligaties gekocht, een stuk meer dan verwacht. Hoewel de ECB het naar verwachting wat kalmer aan zal doen tijdens de rustige zomermaanden, is er nog ruimte voor de spreads om verder te verkrappen.

Probleem is echter dat nu al circa €186 mrd aan bedrijfspapier een negatieve yield heeft en bijna €800 mrd minder dan 0,5% rendeert, zo blijkt uit onderzoek van Société Générale. Het zijn vooral kortlopende (1-3 jaar) leningen van de hoogste kwaliteit van niet-financiële instellingen die tegen een negatieve yield noteren. Maar bijvoorbeeld ook gedegen (A rating) bedrijfsleningen met een looptijd van zeven tot tien jaar bieden nog maar een rente van gemiddeld 0,67%. Beleggers zijn daardoor gedwongen om uit te wijken naar bedrijfsobligaties met een hoger risico, zoals leningen buiten de eurozone en high yield. Die trend zien we al langer. Zeker euro junkleningen kunnen nog een ritje maken. Het effectieve rendement op de iBoxx High Yield Corporates index daalde afgelopen week met circa 26 basispunten tot het laagste niveau van dit jaar naar 4,28%, maar ligt nog wel ongeveer 68 basispunten boven het dieptepunt van juni 2014. Niettemin doen beleggers er goed aan om oog te houden voor de risico’s. De yields zijn erg laag en het sentiment kan ook weer snel keren.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven