Advies en analyse

Olieaandeel met doortimmerde strategie

Donderdag 18 augustus 2016 13:54

Volgens de Franse bank is Exxon Mobil de grootste én de best presterende onder de internationale oliemaatschappijen.

In tegenstelling tot sommige sectorgenoten heeft Exxon Mobil geen grote overnames gedaan of bezuinigd tijdens de afgelopen periode die werd gekenmerkt door lage olieprijzen. Exxon wil de activiteiten autonoom of door middel van gerichte overnames laten groeien. Volgens de Franse bank is de mondiale productie van Exxon groter dan die van elke andere westerse oliemaatschappij, het bedrijf is het efficiëntst op het gebied van downstream (van raffineren tot verkopen) en bovendien heeft het de grootste chemicaliëntak.

SG stelt dat omvang niet altijd een voordeel is, zeker niet als het gaat om de berichtgeving en dat kon wel eens bijdragen aan het vertekende beeld. Vorig jaar werd de sector hard geraakt en leverde ze in totaal voor $154 mrd aan omzet in, maar Exxon onttrok zich aan de achteruitgang. Volgens SG verkijken beleggers en analisten zich op het aandeel, doordat ze zich te veel richten op kortetermijngroei van winst en productie en daarmee het rendement soms uit het oog verliezen. Daarbij komt dat Exxon zo groot is dat het volgens de Franse bank onnodig is om koste wat het kost groei na te jagen.

SG is zeer positief over de langetermijnstrategie van de oliemaatschappij. De bank zet het aandeel op ‘kopen’ en het koersdoel op $105.

Lees ook: Verschillende aanjagers voor aandelenkoersen

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven