Advies en analyse

Nieuwe dieptepunten risico-opslagen

Woensdag 24 augustus 2016 15:08

Hoewel de euro bedrijfsobligatiemarkt het in de zomerperiode wat kalmer aan doet, blijft het sentiment uitstekend. De risico-opslagen blijven dalen en bereikten zowel in het investment-grade- als het high-yieldsegment nieuwe dieptepunten van respectievelijk gemiddeld 107 en 441 basispunten. Dit is hoofdzakelijk te danken aan het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB). De verwachting was dat de ECB in augustus minder actief zou zijn, maar de wekelijkse aankopen nemen de laatste weken juist weer toe. Doordat er traditiegetrouw weinig nieuwe leningen in de zomerperiode worden uitgegeven, is de ECB vooral op de secondaire markt actief geweest. Dat heeft de risico-opslagen gedrukt. De kans is aanwezig dat die de komende tijd weer iets zullen verruimen aangezien het aantal nieuwe emissies na afloop van de zomervakantie normaliter weer toeneemt, maar wanneer de ECB als grote koper actief blijft valt een noemenswaardige correctie niet te verwachten. De vooruitzichten voor de Europese bedrijfsobligatiemarkt blijven voorlopig positief, al lijkt het opwaartse potentieel zoals al vaker gezegd zeer beperkt.

Het effectieve rendement op euro investment grade bedrijfspapier bedraagt nog maar 0,8%. Zeker voor particulieren, die ook met kosten te maken hebben voor beleggingsfondsen of Exchange Traded Funds, is dat eigenlijk niet meer interessant. Wie meer rendement wil, moet ook meer risico nemen, bijvoorbeeld door in leningen te beleggen die lager staan in de kapitaalstructuur of die een junkrating hebben. Zo ligt het effectieve rendement op het euro high-yieldsegment op gemiddeld 4%. Dat is weliswaar een stuk lager dan begin dit jaar (5,7%), maar nog redelijk in deze lage-renteomgeving. Dit temeer daar de financiële positie van het Europese bedrijfsleven over het algemeen goed is. Zo bleef het wanbetalingspercentage onder Europese high-yieldbedrijven vorige maand op een laag niveau van 2,6% en Moody’s verwacht een verdere daling naar 1,9% tegen het einde van het jaar.

Op 18 februari 2014 openden wij een positie in de achtergestelde, in dollars luidende, 7,875% obligatie (ISIN XS0595225318) van Credit Suisse in de verwachting dat de bank deze lening gezien de hoge coupon te zijner tijd vervroegd zal aflossen. Vandaag is dat inderdaad gebeurd.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven