Advies en analyse

Beleggers weer in staatsobligaties na Fed-besluit

Woensdag 28 september 2016 13:14

Zoals verwacht hield de Amerikaanse centrale bank de rente ongewijzigd. Het besluit werd echter niet unaniem genomen: drie van de tien leden van het beleidsbepalende comité (FOMC) wilden meteen al de rente verhogen.

Het komt niet vaak voor dat er zulke grote meningsverschillen zijn en het is wederom een teken dat een renteverhoging wel degelijk dichtbij is. De kans is daarom erg groot dat er in december verkrapt gaat worden, mits een schok op de financiële markten uitblijft. Wat verder in de toekomst ziet het er echter naar uit dat de Fed nog wat voorzichtiger is geworden met renteverhogingen. Volgens de verwachtingen van de Fed-leden zal de rente volgend jaar nog twee keer worden verhoogd, terwijl eerder rekening werd gehouden met drie stappen. In 2018 komt de rente naar verwachting niet uit op 2,4%, maar op 1,9%. Op de lange termijn wordt een rentevoet van 2,9% redelijk geacht, terwijl de leden een aantal jaren geleden nog 4,5% gepast vonden. Structurele krachten, zoals de vergrijzing en een tragere productiviteitsgroei, wegen op de potentiële groei van de Amerikaanse economie.

Beleggers reageerden opgelucht en stapten weer in staatsobligaties. Dit vertaalde zich in een daling van de effectieve rendementen (‘yields’). De tienjaarsrente in de Verenigde Staten daalde de voorbije week met circa 13 basispunten naar 1,56% op woensdagmorgen. In het kielzog daarvan zakte het effectieve rendement op de tienjarige Duitse bunds van -0,02% naar -0,15%. Ook in de periferie van de eurozone ging de rente omlaag. De Italiaanse tienjaarsrente daalde op weekbasis van 1,25% naar 1,19% en de Spaanse van 0,98% naar 0,88%.

De winsten bleven hier beperkt door de onrust rond Deutsche Bank, die vooral de vraag naar de veilig geachte Duitse bunds aanwakkerde. De Amerikaanse overheid wil de bank een boete opleggen van $14 mrd vanwege het verkopen van rommelhypotheken. Het bedrag is vrijwel gelijk aan de beurswaarde van Deutsche Bank.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Als je dan toch van de aanstaande crisis gebruik wilt maken stap dan in kortlopende, 2yr. 5yr,staatsobligaties. Iedereen heeft het vizier waarschijnlijk op de lange, 10yr, 30 yr, staan, of al in de portefeuille...

    Ed 28 september 2016 16:22:53