Advies en analyse

Primaire markt bedrijfsobligaties stevent af op nieuw recordjaar

Woensdag 26 oktober 2016 14:10

Alle ogen waren afgelopen week gericht op de vergadering van de Europese Centrale Bank (ECB). Er deden de laatste tijd geruchten de ronde dat de ECB het obligatie-opkoopprogramma zou willen afbouwen, waardoor de rente is opgelopen. Beleggers werden echter niet veel wijzer van de bijeenkomst.

Zoals verwacht bleef de rente ongewijzigd en ook het maandelijkse opkoopprogramma van €80 mrd werd gehandhaafd. Volgens ECB-president Mario Draghi is een afbouw of verlenging van het programma, dat nog tot maart volgend jaar loopt, niet besproken. Beleggers zullen tot de volgende vergadering in december moeten wachten alvorens meer duidelijkheid te krijgen over het toekomstige beleid. Een abrupt einde van het opkoopprogramma is in elk geval niet aan de orde. Dat betekent dat de looptijd van het programma vermoedelijk zal worden verlengd tot september of december 2017. Mogelijk dat de obligatieaankopen vanaf maart geleidelijk zullen worden afgebouwd, maar de meningen daarover zijn verdeeld. Veel hangt af van de inflatie en de economische groei in de eurozone.

Wanneer de ECB gaat ‘taperen’ zal dat zeer waarschijnlijk leiden tot een stijging van de rente op staatsobligaties. Hierdoor is het opwaartse potentieel van euro investment grade bedrijfsobligaties zeer beperkt. Vooralsnog houdt de categorie zich echter goed staande. Afgelopen week zorgde een daling van de risico-opslagen en van de onderliggende Duitse staatsrente voor hogere koersen. Het gevolg was dat het effectieve rendement op de iBoxx Corporates Index (in euro’s genoteerde investment grade bedrijfsleningen) weer terugviel naar 0,93% op vrijdag. Dat is circa 5 basispunten lager dan de week daarvoor.

Ook junkleningen blikken terug op een prima week. De ‘yield’ op de iBoxx High Yield Corporates index daalde met circa 13 basispunten naar 3,74% op vrijdag.

Ondertussen stevent de primaire markt af op een nieuw recordjaar. Tot dusver is er voor €448 mrd aan euro investment grade leningen uitgegeven, vrijwel in lijn met het emissievolume in dezelfde periode van vorig jaar, blijkt uit onderzoek van Société Générale.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven