Advies en analyse

Wanneer en hoe beleg ik in goud?

Vrijdag 4 november 2016 09:27

Goud heeft zich sinds 2000 ontpopt tot een van de succesvolste beleggingen. Tussen eind 1999 en de zomer van 2011 schoot de prijs met 600% omhoog. Daarna volgde een forse terugval, maar sinds de start van dit jaar is het edelmetaal bezig aan een nieuwe opmars.

De bewegingen van de goudprijs spreken sinds 2000 bij vlagen tot de verbeelding van beleggers. In 2011 werd na een rally van ruim 600% een recordniveau bereikt van ruim $1900. Dat vertaalt zich naar een rendement van meer dan 20% per jaar. De enorme prijssprint werd grotendeels gedreven door een instroom van beleggers, die dankzij de opkomst van ETF’s en andere producten steeds meer mogelijkheden kregen om positie te kiezen in het edelmetaal. In 2000 waren financiële partijen goed voor net iets meer dan 4% van de wereldwijde vraag naar goud, maar tijdens het hoogtepunt van de goudrally vijf jaar geleden was dat percentage omhoog geschoten naar bijna 50%. Het overige gedeelte van de vraag wordt bepaald door de sieradenindustrie (ruim 40%), de technologiesector (10%) en de aan- of verkopen van centrale banken. De keerzijde van de enorm gegroeide rol van beleggers op de goudmarkt trok in 2013 de aandacht. Dat jaar bouwden investeerders hun belang in goud-ETF’s en andere producten met 881 ton af; meer dan vier keer de jaarproductie van het grootste goudmijnbouwbedrijf. Omdat de goudvraag van beleggers omsloeg in een flink aanbod, ging de prijs van het edelmetaal dat jaar met een kwart onderuit.

Gouden handel
De goudprijs is het bedrag dat betaald moet worden per troy ounce (31,1 gram). De officiële prijs komt tweemaal per dag tot stand in Londen via een telefonische conferentie met vijf handelspartijen. Maar via de futuremarkten op belangrijke beurzen overal ter wereld kan er bijna voortdurend in het edelmetaal worden gehandeld. Op 22 augustus 2011 werd in Londen een recordprijs bereikt van $1908. Momenteel wordt voor een troy ounce circa $1275 betaald.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven