Advies en analyse

Week van ups en downs voor AEX

Woensdag 16 november 2016 14:42

De afgelopen week (woensdag tot en met dinsdag) stond in het teken van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De verrassende overwinning van Donald Trump drukte de AEX bij opening woensdag 2,9% in het rood, maar er volgde snel herstel waardoor de slotstand 0,9% hoger lag.

ArcelorMittal (+10,5%) was de grootste stijger binnen de hoofdindex. Trump had namelijk aangekondigd flink te gaan investeren in infrastructuur. Daarnaast heeft de Europese Commissie nieuwe plannen om het dumpen van Chinees staal tegen te gaan. Galapagos (+6,9%) maakte een koerssprong, omdat door de overwinning van Trump de strenge prijswetgeving die Clinton wilde invoeren van de baan is.
Donderdag opende de AEX in de plus, maar zakte gedurende dag af naar een slot van -1,0%. Door de oplopende rente waren defensieve aandelen uit en cyclische aandelen in. Aegon (+13,3%) was de sterkste stijger binnen de AEX door beter dan verwachte kwartaalcijfers. Door de hogere rente lagen de financials er sowieso goed bij. Midkapper OCI (+12,0%) blonk uit na een adviesverhoging tot ‘kopen’ van EFG-Hermes.
Vrijdag zocht de AEX hogere regionen op, maar sloot uiteindelijk 1,0% lager. PostNL (-6,1%) meldde voorbeurs dat het bod van Bpost wordt afgeslagen. De prijs zou te laag zijn en de Belgische overheid zou het nieuwe bedrijf gaan controleren. Het aandeel Altice (-0,4%) koerste in eerste instantie hoger op de kwartaalcijfers, maar zakte daarna weg. De ebitda steeg op jaarbasis met 8,3% bij een vlakke omzet. Uit de kwartaalupdate van Boskalis (-1,3%) bleek dat het bedrijf een verdere druk op de bezetting en marges verwacht. De winstverwachting wordt gehandhaafd. Nieuwkomer Takeaway.com (+0,1%) boekte een mooie koerswinst, die gaandeweg de dag werd opgesoupeerd. De orders groeiden in Nederland met 30% en in Duitsland zelfs met 47%. Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven