Advies en analyse

De beste blue chips uit de AEX, de STOXX en van Mr Jones

Vrijdag 18 november 2016 11:10

Banken zijn druk bezig met het herschrijven van hun outlook. Ondanks de verrassende verkiezingsuitslag in de Verenigde Staten kunt u toch al aan hand van de koersdoelen van analisten een glimp opvangen van wat 2017 zal brengen en wat hun favoriete aandelen zijn.

Hoofdaandelen worden ook wel blue chips genoemd. De Engelse term komt uit de pokerwereld waar de blauwe jetons in het Casino van Monte Carlo de chips vertegenwoordigen met de hoogste waarde. Op de aandelenmarkten staat de uitdrukking blue chip symbool voor de aandelen van bedrijven met de grootste beurswaarde uit een index of van de markt.

Oranje boven

In de AEX maken Unilever, Royal Dutch Shell, ING, ASML en Ahold Delhaize de dienst uit. Hun gewicht bepaalt voor ruim de helft welke richting de hoofdindex uitgaat en als je daarop mag vertrouwen dan laat het gemiddelde koersdoel van analisten uitschijnen dat de AEX volgend jaar ruim boven de 500 punten zal noteren. De belangrijkste beursgraadmeter van Amsterdam telt echter 25 aandelen en als u alle schattingen bij elkaar optelt, dan zou de AEX over een jaar 510 punten moeten doen. Dat komt neer op jaarwinst van 13,2%. De sterkste stijgers in het basisscenario zijn Ahold Delhaize, Unibail-Rodamco, Altice, Heineken en KPN.

qis-2016-11-17-aex

Als het bullscenario van analisten zich voltrekt, dan staat er volgend jaar rond deze tijd zelfs een stand van 603 punten op het koersenbord. Voorwaarde is wel dat alle hoogste koersdoelen van analisten tegelijk aangetikt worden en dat de indexsamenstelling bij de jaarlijkse herziening in maart niet al te drastisch door elkaar wordt geschud. De bearcase, die gebaseerd is op de allerlaagste koersdoelen, suggereert evenwel dat een daling tot onder het niveau van 400 punten niet uitgesloten is.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven