Advies en analyse

Lezersvraag: Waar moet ik op letten bij ETF’s op verschillende beurzen?

Vrijdag 9 december 2016 12:33

Veel populaire ETF’s hebben noteringen op verschillende beurzen en in verschillende valuta. Er is een aantal punten waar je als belegger op moet letten. Ten eerste de liquiditeit. Als belegger wil je dat je snel kunt kopen en verkopen zonder daarbij veel te moeten toegeven op de prijs (de koers). Dus let goed op de bied- en laatprijzen en voor welke volumes die orders gelden. De biedprijs is de prijs waartegen iemand de ETF wil kopen, de laatprijs is de prijs waartegen iemand wil verkopen. De biedprijs ligt altijd onder de laatprijs. Hoe dichter de bied- en laatprijs bij elkaar liggen, hoe beter.

Het tweede punt van aandacht is de valuta; in welke valuta staat de ETF genoteerd? Veel Nederlandse beleggers hebben een voorkeur voor ETF’s die in euro’s genoteerd zijn. Als de onderliggende waarden (bijvoorbeeld Amerikaanse aandelen) in een andere valuta genoteerd zijn, let er dan op of het  valutarisico wordt afgedekt – vaak currency hedged genoemd in het Engels – of niet. Als het valutarisico niet is afgedekt, zal het koersverloop van de valuta van de onderliggende  waarde en de valuta van de ETF-notering (bijvoorbeeld dollar en euro) invloed hebben op het rendement.

Lees ook: Kan Kandi Technologies de neergaande trend doorbreken?


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven