Advies en analyse

Wat heeft 2017 voor de toppers en floppers van 2016 in petto?

Vrijdag 16 december 2016 10:44

ArcelorMittal, Ordina, BE Semiconductors, AMG en Fagron zijn de winnaars van dit jaar. De aandelen zijn genomen uit de AEX Alltradable-index, maar ja, hardlopers zijn doodlopers. De verliezers zijn OCI, Heijmans, TomTom, Binck en Flow Traders. Worden zij winnaars van volgend jaar?

De AEX-index won dit jaar tot dusver 6,5%, maar er zijn grote individuele uitschieters. De aandelen van ArcelorMittal stegen dit jaar 155%. In het kielzog van de staalreus volgen Ordina, BE Semiconductor Industries, AMG en Fagron wier beurskoersen in 2016 plussen laten optekenen tussen de 53 en 73%.

Daartegenover staan de koersprestaties van OCI, Heijmans, TomTom, Binck Bank en Flow Traders. Om uiteenlopende redenen leverden de betrokken aandelen door de bank genomen 34% aan waarde in.

Maar wat mag je van hen nog verwachten? Hoe zit dat met die aandelen in 2017? Zijn hardlopers doodlopers? Worden de verliezers de winnaars van volgend jaar? Een gek kan meer vragen stellen dan tien wijzen kunnen beantwoorden.

Nee, het zijn zeker geen domme vragen; het zijn vragen die passen bij de tijd van het jaar. Er kan in de loop van 2017 veel gebeuren, maar uit historische simulatie met Nederlandse aandelen op basis van de AEX Alltradables (AEXAT), de verzamelindex van hoofdfondsen, Midkappers en smallcaps, komt naar voren dat het in de voorbije tien jaar met de beurslievelingen het jaar daarop slecht afliep. Door de bank genomen lieten zij op jaarbasis een veer van -6,4%.

Oké, de verliezers worden toch winnaars!? Daarvoor moeten we vooral goed kijken naar de koersontwikkeling van de aandelen die dit jaar goed afgestraft zijn. An sich zijn deze aandelen niet voor niets zo hard gedaald, maar als we kijken naar de voorbije tien jaar, dan zien we dat zij over het algemeen in de twaalf maanden daarop blijven dalen en wel met 26,6%.

qis-2016-12-13-grafiekLees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven