Advies en analyse

Als twee honden vechten om een been

Donderdag 29 december 2016 11:43

Ondanks de lage rente konden de Dogs of the Dow dit jaar in Nederland en in Europa tot op heden de markt niet bijbenen, maar op Wall Street, de bakermat van de dividendstrategie, zetten zij wel hun beste beentje voor. Daar outperformen zij andermaal de index. Welke tien aandelen uit de Dow Jones en de EuroStoxx50 lopen nu te koop met het hoogste dividendrendement?

In 1991 verscheen de klassieker Beating the Dow van Michael O’Higgins. In dat boek beschrijft hij samen met de steun van John Downes een aandelenstrategie die bij menig bankadviseur of vermogensbeheerder de wenkbrauwen doet fronsen. De beleggingsstrategie is echter zo simpel als het groot is, dat het op de achterkant van een sigarendoosje past.

Mchael O’Higgins wordt alom gezien als de geestelijke vader van de The Dogs of the Dow. Niettemin reikt de prille oorsprong terug naar een krantenartikel in het gezaghebbende Wall Street Journal waarin John Slatter eind jaren tachtig de onderliggende techniek in detail beschreef.

Het is een beleggingsstrategie waarbij beleggers aan het begin van een nieuw kalenderjaar de tien aandelen met het hoogste dividendrendement uit een toonaangevende index zoals de Dow Jones Industrial Average kopen en wat er ook in de wereld gebeurt ze houden een jaar lang vast. Aan het einde van het jaar worden de aandelen opnieuw gewikt en gewogen en herbegint het beleggingsproces van vooraf aan.

De dividendstrategie realiseerde tussen 1957 en 2010 een samengesteld rendement van 12,7% per jaar versus een jaargemiddelde van 10,1% voor de Dow Jones. De laatste jaren wordt de onderliggende techniek van de Dogs of the Dow met Europese aandelen, zoals aan hand van de AEX of de EuroStoxx50, toegepast.

In 2016 sprokkelden de Nederlandse dogs tot dusver een rendement van 10,3% bijeen. Dat is meer dan drie procentpunt minder dan de AEX. Het totaalrendement van de Europese dogs bedraagt momenteel nog geen 2%. Dat komt neer op een underperformance van anderhalve procentpunt. In de Verenigde Staten bracht de dividendstrategie in 2016 per 27 december een rendement op van 20,9%. Dat is ruim drie procentpunt meer dan de Dow Jones.

Op dit moment telt de nieuwe samenstelling van de originele Dogs of the Dow twee nieuwkomers.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven