Advies en analyse

Waakzaamheid met olie en voedingsgewassen

Woensdag 4 januari 2017 15:40

De prijssprongen van olie op de eerste echte handelsdag van 2017 zijn een aanwijzing dat het koersverloop in 2017 net zo grillig zal zijn als vorig jaar. 

Maandag was er alleen wat elektronische handel op de Amerikaanse grondstofbeurs, maar dinsdag 3 januari schoot de prijs van een vat WTI-olie al snel met bijna 3% omhoog tot $55,24. Handelaren reageerden op gunstige economische cijfers uit China en het bericht dat Koeweit de productie in lijn met het OPEC-akkoord gaat terugschroeven.

Voorlopig is het echter veel te vroeg om de productiebeperking van de organisatie al als een succes te bestempelen. Pas aan het eind van de maand kan aan de hand van daadwerkelijke productiecijfers gekeken worden of alle landen zich daadwerkelijk aan de afspraken houden. Zelfs als dat gebeurt, geeft de hogere prijs Amerikaanse schalieproducenten meer financiële lucht om hun productie te verhogen. Het aantal boorinstallaties op het Amerikaanse vasteland (zie grafiek) is sinds eind mei al met tweederde toegenomen tot 525. Daarmee lijkt de felle daling die begin 2015 werd ingezet te zijn omgebogen in een nieuwe stijging.grafiek-commodities-asset

De daadwerkelijke olieproductie in de Verenigde Staten zit eveneens in de lift. Sinds begin juli is de gemiddelde dagproductie al opgelopen van 8,4 tot 8,8 miljoen vaten per dag. Dinsdagmiddag wezen nieuwsdiensten echter nog de kracht van de dollar en twijfels over de eensgezindheid binnen de OPEC als belangrijkste redenen aan voor de plotselinge marktomslag, waarna de olieprijs dinsdag toch nog 2% in de min sloot. Met het oog op de grote kans dat de productiecijfers de komende tijd hoger liggen dan veel marktpartijen verwachten, blijft de ETFS 1x Daily Short Brent Crude ETC (ISIN: JE00B78DPL57) een interessante investering.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven