Advies en analyse

Column: De reset komt eraan

Woensdag 11 januari 2017 09:59

Eén van mijn favoriete uitspraken is van de Romeinse keizer Marcus Aurelius: ‘alles wat we horen is een mening, geen feit’. Alles wat we zien is een perspectief, niet de waarheid.

De centrale banken hebben ons het enige ontnomen wat in de buurt van het beursperspectief komt, te weten de prijs voor een bepaalde belegging. De Japanse centrale bank bijvoorbeeld schept op grote schaal geld uit het niets om aandelen te kopen. De Zwitserse centrale bank tovert daarnaast uit het niets tientallen miljarden om enorme pakketten aandelen in Europa en in de Verenigde Staten te kopen. Andere centrale banken kopen vooral obligaties om de rente verder naar beneden te brengen. De prijzen van aandelen en obligaties en alles wat daarvan is afgeleid zouden op hele andere niveaus staan zonder de geldpers. Ik weiger te geloven dat steeds meer geld bijdrukken de oplossing is en ik verwacht dat de reset nabij is.

Een reset is een nieuw systeem. Dit is niet uniek en dient zich aan als de leiders het actuele systeem te veel hebben uitgebuit. Voorbeelden zijn Bretton Woods in 1944 en het verlaten van de gouden standaard in 1971. De reset zal er komen omdat de gevestigde orde er belang bij heeft. Het establishment zal eerst de verkiezingen van begin 2017 afwachten om te zien of er meer populisten aan de macht komen. Vervolgens zullen de centrale banken besluiten dat het genoeg is geweest. Zij zullen geen aandelen en obligaties meer opkopen, waardoor het kaartenhuis in elkaar valt. De man op de straat zal gaan denken dat Trump en de zijnen er een enorme bende van hebben gemaakt en zal willen dat de oude elite weer aan de macht komt. Dit is voor de gevestigde orde het ideale scenario om van de zelf gecreëerde schuldenzeepbel af te komen: iemand anders krijgt de schuld en de oude elite kan weer verder regeren.

 

Lees ook: Column: Is het de schuld van de schuld?


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

 • Hee Ed sluimer jij maar door. Dat zal straks schrikken worden !

  PietUl 11 januari 2017 12:05:29
 • Niet lang meer zal het duren dat er een crash komt! Op basis waarvan? Simpel: je kunt eindeloos geld blijven maken maar de waarde daar tegenover is (straks) nihil, dus gebakken lucht. Geld is niks meer waard we gaan terug naar de oertijd van ruilen? Wie niets meer te ruilen heeft is afhankelijk van de NWO (Nieuwe Wereld Orde) en dat is nu juist de bedoeling van de elite. Eindtijd senario !

  Gigolo 11 januari 2017 12:03:56
 • Alles is van te voren gepland door de elite en zit daar maar niet over in want die hebben alles al lang veilig gesteld. De luchtbel zal barsten en dan ligt de regie al klaar voor de NWO (Nieuwe Wereld Orde) de mensen worden allemaal ondergeschikt gemaakt ! Trouwens al meer dan 2000 jaar voorspeld. En het zal gebeuren, zeker naar de eindtijd.

  JanTop 11 januari 2017 11:55:54
 • Niemand gelooft me, maar er komt een nieuwe 1929 beurscrash aan. Goud/Zilver/Bitcoins + eten inslaan. Noem me nu maar overdreven en denk aan deze tekst terug eind 2017.

  Joost 11 januari 2017 11:53:50
 • En dus? Welke positie nu innemen? Of alleen maar Cash?

  j 11 januari 2017 11:43:42
 • De gevestigde orde heeft er ditmaal geen belang bij hoor, zij zullen ook door een diep dal gaan, met alle gevolgen van dien voor hen. Dit stuk gaat uit van wie er aan het roer staat, terwijl het markten zelf zijn die zorgen voor een aardverschuiving, dat gebeurt om de zoveel jaar, en inderdaad de reset komt eraan...

  Ed 11 januari 2017 11:33:27