Advies en analyse

Houdt de OPEC woord?

Woensdag 11 januari 2017 12:45

De olieprijs staat sinds de jaarwisseling volop in de schijnwerpers en daar komt de komende weken geen verandering in. Handelaren wachten vol spanning op officiële cijfers die begin februari duidelijkheid brengen over de mate waarin de OPEC-landen zich aan hun afspraak houden om de productie terug te schroeven.

Een toename van de uitvoer via de Iraakse haven Basra bracht dinsdag speculaties op gang dat het land de oliekraan niet dicht schroeft. Olieminister Jabar Ali al-Luaibi haastte zich om te melden dat bestaande voorraden worden uitgevoerd en dat de lokale productie in januari zoals afgesproken 160.000 vaten per dag lager ligt dan eind vorig jaar.

Een tweede factor die de olieprijs onder druk zet is het bericht dat de Amerikaanse overheid 8 miljoen vaten uit de strategische reserves in de verkoop doet. Partijen moeten hun bod uiterlijk op 17 januari indienen en de olie komt eind deze maand op de markt.

Een derde ontwikkeling die de olieprijs omlaag duwt is de toenemende productie op het Amerikaanse vasteland. Het aantal boorinstallaties is voor de tiende week op rij toegenomen en het huidige aantal van 529 markeert het hoogste niveau in meer dan een jaar. Het Amerikaanse ministerie van Energie (EIA) verhoogde dinsdag de verwachte olieproductie voor het lopende jaar van 8,8 naar 9,0 miljoen vaten per dag. Volgend jaar zal volgens de EIA een niveau van 9,3 miljoen vaten gehaald worden.

De prijs van een vat WTI-olie viel in de eerste dagen van deze week met ruim 5% terug naar $50,90 en Brent-olie ging met bijna 6% onderuit tot $53,70. De kans is groot dat de toename van de consumptie in de tweede jaarhelft of in 2018 dankzij een aantrekkende economische groei hoger komt te liggen dan de wereldwijde productiestijging.

Op de korte tot middellange termijn kan de positie in de ETFS 1x Daily Short Brent Crude ETC (ISIN: JE00B78DPL57) echter worden aangehouden met het oog op de nog altijd zeer hoge voorraden en de negatieve nieuwsstroom.

  • Printen
  • Doorsturen

  • Laatste reacties op dit bericht

    • Nog geen reacties gegeven