Advies en analyse

Harde Brexit, zachte pond

Woensdag 11 januari 2017 13:47

Het Britse pond is de afgelopen week dicht bij het laagste niveau van de afgelopen decennia gekomen ten opzichte van de dollar. Het paar GBP/USD zakte maandag 9 januari naar 1,21 door opmerkingen van Theresa May, de Britse premier. In een interview heeft ze een aantal dingen gezegd die de markt interpreteerde als aanwijzingen voor zogenaamde ‘hard Brexit’.

Daarmee wordt bedoeld dat het Verenigd Koninkrijk alle bestaande regelingen met de EU verbreekt, bijvoorbeeld met betrekking tot handel en immigratie. Onder een ‘soft Brexit’ wordt verstaan dat het VK wel uit de EU stapt, maar dat overeenkomsten met betrekking tot de handel min of meer blijven zoals ze zijn. Dat wil zeggen dat het VK zonder belemmeringen goederen en diensten kan exporteren en importeren naar en van de EU. Brussel stelt een aantal voorwaarden aan een dergelijke overeenkomst, waarvan het heetste hangijzer immigratie is. De EU wil dat het VK zich aan Europese immigratieregels houdt, terwijl Londen die regels zelf wil kunnen bepalen. De afgelopen maanden is er veel gespeculeerd of het een harde of softe Brexit zou gaan worden, en op dit moment wordt de harde variant het meest kansrijk geacht. Dat zou betekenen dat het VK en de EU zullen moeten gaan onderhandelen over een handelsverdrag, iets wat behoorlijk wat tijd kan kosten.

Valutabeleggers gaan ervan uit dat een harde Brexit economische schade gaat veroorzaken in het VK, en daarmee negatief is voor de waarde van het pond. Dit is niet onlogisch, maar de vraag is welke koers van de GBP/USD bij het negatieve scenario hoort. De pond is al fors in waarde gedaald, wat een voordeel is voor Britse exporteurs. Hoe verder het pond zakt, hoe groter dit voordeel wordt. Verder zal de EU uiteindelijk ook een handelsakkoord met het VK willen; voor Duitsland en Frankrijk is het bijvoorbeeld de op twee na grootste exportbestemming. Er zijn dus redenen om niet zo pessimistisch te zijn. Eind januari volgt nog een rechterlijke uitspraak over de rol van het parlement bij een Brexit, die van belang kan zijn voor de valutakoers. We houden vast aan onze positie in GBP/USD, maar we houden de situatie wel in de gaten en stappen uit als het paar onder de 1,20 zakt.

  • Printen
  • Doorsturen

  • Laatste reacties op dit bericht

    • Nog geen reacties gegeven