Advies en analyse

Nieuwjaarseuforie vooral in Europa alweer geweken

Woensdag 11 januari 2017 15:56

Na een goede jaarstart op de toonaangevende internationale beurzen verloor de Trump-rally afgelopen week aan vaart.

De Dow Jones slaagde er wederom niet in om de magische 20.000 puntengrens te slechten en sloot de week met slotkoersen van dinsdag vrijwel onveranderd (-0,13%) af. Een veel betere indicator van het sentiment op Wall Street is echter de breed samengestelde S&P 500, die met een plusje van 0,50% zijn opmars wist voort te zetten. Technologiebeurs Nasdaq boekte zelfs een winst van 2,3% en sloot daarmee op een nieuw recordniveau.

In Europa was de stemming echter minder goed, met kleine verliezen voor de pan-Europese Stoxx Europe 600 (-0,55%) en voor de Eurostoxx 50 (-0,27%). Een mogelijke reden voor de underperformance in Europa is de tegengestelde beweging op de obligatiemarkten, waar de Duitse rente licht steeg en de Amerikaanse juist wat daalde. In de eurozone kwam de inflatie in december veel hoger uit dan verwacht. Ook de berichten over de Europese economie zijn positief. Zo trekt het vertrouwen in zowel de diensten- als de industriesector verder aan, blijkt uit de inkoopmanagersindices voor december van Markit.

Macro-cijfers bevestigden eveneens het goede momentum van de Amerikaanse economie. In december kwam de banengroei van 156.000 weliswaar lager uit dan verwacht, maar daar stond een forse opwaartse bijstelling voor november tegenover van 178.000 naar 204.000 extra banen. De werkloosheid steeg licht van 4,6% naar 4,7% door een toename van de participatiegraad. Niettemin begint de Amerikaanse arbeidsmarkt tekenen van krapte te vertonen en dat begint zich ook te vertalen in de uurlonen, die in december met 2,9% stegen.

Het verdwijnen van de deflatierisico’s in Europa en de verbeterde vooruitzichten voor de wereldeconomie is in beginsel goed nieuws voor de aandelenmarkten, maar beleggers zijn hier de laatste maanden natuurlijk ook al op vooruitgelopen. Ook het aanstaande cijferseizoen en het aantreden van president Trump op 20 januari verklaren de afwachtende houding op de aandelenmarkten.

  • Printen
  • Doorsturen

  • Laatste reacties op dit bericht

    • Nog geen reacties gegeven