Advies en analyse

Italië heeft voor ECB nu pas echt B-status

Woensdag 18 januari 2017 13:19

Het is dan toch gebeurd: de Italiaanse langetermijnstaatsschuld is door een vierde kredietstatusbureau, DBRS, beneden de A-kredietstatus gebracht. DBRS staat voor Dominion Bond Rating Service, het bureau komt oorspronkelijk uit Canada. Belangrijk is dat DBRS door de Europese Centrale Bank (ECB) samen met Standard & Poors, Moody’s en Fitch wordt erkend als bepalend voor de vaststelling hoeveel onderpand de ECB verlangt bij het verstrekken van een lening.

DBRS bracht de kredietstatus van de Italiaanse langetermijnschuld op vrijdag 13 januari terug van A naar BBB stabiel. Bij Standard & Poors stond die status al op BBB-, bij Moody’s op BBB+ en bij Fitch op Baa2. De argumenten voor de lagere kredietstatus zijn de beperkte politieke vaardigheid van Italië om hervormingsmaatregelen door te zetten, de zwakte van de banksector en de context van de kwetsbare economische groei.
De A-kwalificatie van DBRS was voor de ECB aanleiding om voor leningen aan Italië of Italiaanse instellingen nog steeds lage onderpandeisen te stellen ondanks de lagere kredietstatus die de andere drie bureaus aan Italië gaven. Nu de laatste A-kredietstatus weg is, kan dat niet meer en worden de onderpandeisen omhoog gebracht (volgens bank NatWest van 3% naar 11,5%). NatWest meldde dat dit zou kunnen leiden tot een hogere spread (het verschil met de Duitse vergelijkbare staatsschuld) van een extra 10 tot 15 basispunten. Of dit ook werkelijk gebeurt of gebeurd is, zal onduidelijk blijven omdat er ook andere marktinvloeden op die spread zijn. Vooralsnog blijkt dat de Italiaanse staatsschuldontwikkeling na vrijdag toch wel afweek van de Spaanse (zie grafiek).
Ondertussen slijpen de tegenstanders van het ECB-beleid de messen. De hoge Duitse inflatie van december wordt door hen als argument gebruikt voor een strakker monetair beleid. De ECB zal zich echter niet laten leiden door een eenmalig cijfer. Bovendien zal zij met verkiezingen in veel Europese landen op komst de onzekerheid te groot vinden om het beleid spoedig te wijzigen. Dat gebeurt dus op zijn vroegst pas in het najaar, denken wij, met een verlenging van de obligatieaankopen tot in 2018 en een verlaging van de maandelijkse aankopen.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven