Advies en analyse

Prijsherstel aardgas leidt tot toename productie

Woensdag 18 januari 2017 14:05

Na een wild begin van 2017 is de olieprijs de afgelopen dagen in rustiger vaarwater terechtgekomen. Dat heeft voornamelijk te maken met een tijdelijke afname in de nieuwsstroom rondom de grondstof. Even belangrijk is dat handelaren er nu voor lijken te kiezen om de productiecijfers van OPEC-landen af te wachten in plaats van positie te kiezen op basis van elke aanwijzing dat de organisatie zich wel of niet aan de productieafspraak gaat houden.

De prijs kreeg even een zetje in de rug toen de Saoedische olieminister Khalid al-Falih dinsdag vertelde dat hij verwacht dat vraag en aanbod op de oliemarkt rond de helft van het jaar een evenwicht bereiken. Hij rekent er daarbij op dat de kosten voor Amerikaanse schaliebedrijven toenemen, omdat de gemakkelijk bereikbare voorraden uitgeput raken en doordat onderaannemers hogere tarieven hanteren. Als de ontwikkelingen op de markt voor aardgas als kompas dienen, hebben schalieproducenten een stuk meer ruimte om de activiteit op te schroeven dan Al-Falih inschat.

De aardgasprijs is in net iets meer dan twaalf maanden na eind november 2014 met meer dan de helft gedaald, van $4,30 naar $1,61. Die terugval heeft ertoe geleid dat bedrijven de productie verlaagden. In 2016 werd er voor het eerst in meer dan een decennium minder aardgas boven de grond gehaald dan in het voorgaande jaar. De afzet van de grondstof nam wel toe, als gevolg van onder meer een groeiende industriële vraag en doordat de export via lng-terminals steeds beter op gang komt. De wat krappere markt heeft de aardgasprijs opgestuwd tot $3,71 eind 2016. Net zoals de felle correctie in 2015 de productie deed dalen, leidde het prijsherstel vorig jaar weer tot een toename van de productie. Het aantal boorinstallaties is sinds eind augustus met maar liefst ruim twee derde toegenomen tot 136. Ter vergelijking: het aantal boorinstallaties voor schalieolie is in dezelfde periode met iets meer dan een kwart gegroeid tot 522. Iets meer dan twee jaar geleden waren dat er ruim 1.500. Voorlopig is er dan ook volop ruimte om elke prijsstijging op de oliemarkt te beantwoorden met een toename van de productie.
De prijs van aardgas beweegt door het gemak waarmee de productie snel kan worden opgevoerd al enkele jaren in een brede bandbreedte van iets minder dan $2 tot iets meer dan $5.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven