Advies en analyse

Amsterdamse beurs geeft terrein prijs

Woensdag 18 januari 2017 14:53

De Amsterdamse beurs moest afgelopen week (met slotkoersen van dinsdag) terrein prijsgeven. Zowel de AEX als de Midkap verloor 0,6%, in lijn met de brede Europese aandelenmarkt. Protectionistische uitspraken van Donald Trump drukten de stemming onder beleggers; hij dreigt buitenlandse ondernemingen die producten bestemd voor de Amerikaanse markt in het buitenland produceren met importtarieven van wel 35%. Dergelijke maatregelen kunnen een handelsoorlog uitlokken, zo vrezen beleggers. 

Het momentum voor de wereldeconomie blijft vooralsnog goed. De industriële productie in de eurozone groeide in november op jaarbasis met 3,2% en in de VS stegen de detailhandelsverkopen in december met 4,1%. Het goede macronieuws leidde tot een lichte stijging van de Duitse tienjaarsrente, waardoor vooral de vastgoedaandelen slecht presteerden. Met een verlies van 2,6% was Unibail-Rodamco de sterkste daler in de AEX, in de Midkap, bungelde Wereldhave (-4,5%) onderaan. Het vastgoedfonds gaat de Nederlandse tak ingrijpend reorganiseren en bevestigde de outlook voor 2016. De timing van het bericht, vlak voor de jaarcijfers op 3 februari, is wat vreemd. Niettemin zijn de extra besparingen welkom gezien de aanhoudende druk op de huren. Het aandeel kreeg daarnaast een adviesverlaging van kopen naar houden van ING te verwerken. JP Morgan handhaafde juist het koopadvies en gaf daarbij een koersdoel af van €55. De bank verwacht een toename van de winst per aandeel met 2% per jaar tot 2019.
Door de rentestijging lagen ook de wat defensievere aandelen er minder goed bij, waaronder Heineken (-1,9%), Philips (-2,2%) en Ahold (-0,9%). De financials wisten opmerkelijk genoeg niet te profiteren van de hogere rente: Aegon verloor 1,6% en ING 1,3%.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven