Advies en analyse

Worden eindelijk de records van 2007 gebroken?

Woensdag 18 januari 2017 17:10

De internationale aandelenbeurzen zijn het jaarcijferseizoen rustig begonnen.

De Amerikaanse banken JPMorgan en Bank of America waren vorige week de eerste twee bedrijven uit onze Koerswijzer die de boeken over 2016 openden en wij vonden dat geen aanleiding om onze adviezen te wijzigen. Het aandeel Bank of America kwam afgelopen week (slotkoersen van dinsdag) nauwelijks van zijn plaats, maar JPMorgan ging in een vlakke Dow Jones (-0,3%) wel bovengemiddeld onderuit (-3,1%).

Zo vlak als de Dow Jones was, zo egaal was ook het koersverloop op de meeste andere internationale handelsvloeren in de tweede volle week van het nieuwe jaar. Het merendeel van de belangrijkste hoofdgraadmeters die wij voor u volgen, boekte een rendement tussen -2,0 en + 0,5%. Een positieve uitschieter was wederom de Bovespa (+3,6%). De Braziliaanse index staat weer bijna net zo hoog als eind oktober vorig jaar, toen door de stijging van de olieprijs de hoogste stand sinds 2012 werd gerealiseerd.

In negatief opzicht sprong de Nikkei (-2,5%) eruit. Feitelijk kabbelt de Japanse hoofdgraadmeter sinds het hoogtepunt van de euforie over het economische beleid van premier Shinzō Abe in juni 2015 richtingloos door. Desalniettemin beoordelen onze technische analisten de vooruitzichten voor 2017 voor de Nikkei als alleszins redelijk. In fundamenteel opzicht hebben wij geen uitgesproken mening over Japan voor het komende jaar, voor de lange termijn bestaan wel interessante beleggingsfondsen.

Maar meer dan naar de Japanse beurs zal de aandacht van Nederlandse particuliere beleggers ook in 2017 uitgaan naar de bedrijven in de ons omringende landen. Net als de AEX (-0,6%) verloren de Duitse DAX (-0,4%), de Franse CAC (-0,60%) en de Spaanse IBEX (-0,6%) afgelopen week licht terrein. Geheel in lijn rendeerde de pan-Europese Stoxx50 ook -0,6%, met de Franse brillenglazenfabrikant Essilor International (+9,3%) als uitblinker na Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Haha, alles staat al in standje 2007, en wat er daarna gebeurde weet zo'n beetje iedereen… Banken waren toen aardig de klos, dat zal ditmaal nog even een tikje erger gaan worden. Het is niet de vraag of, maar wanneer, en 'records' 2008-2009 gaan ruimschoots overtroffen worden. Blijf gewoon van elke financial af, sterker nog, trek je geld daar weg. Zodra alles en iedereen in de bullish mode staat, en dat staat het al even.., weet je zeker dat het omgekeerde gaat gebeuren, vanuit TA oogpunt gezien is dat gewoon een feit...

    Ed 18 januari 2017 19:17:36