Advies en analyse

Column: De ezel en de steen

Woensdag 25 januari 2017 10:04

Ik heb het zwaar. Er is een kans dat ik mijn grootste fout met beleggen ga herhalen. Op de top van de technologiezeepbel in het jaar 2000 ben ik gaan beleggen. Nu denk ik dat de wereld aan de vooravond staat van een doorbraak in kunstmatige intelligentie, waarvan de grote vijf beursgenoteerde technologiebedrijven in de VS enorm zullen profiteren.

Er zijn meerdere aanwijzingen dat er een zeepbel is in techaandelen. De weging van de S&P500-technologiesector lijkt met 22% niet buitensporig, maar vergeet niet dat de meeste succesnummers in deze branche niet naar de beurs komen. Denk aan Uber en AirBnb. Uit de investeringen van private-equitypartijen is af te leiden dat de waarde van niet-beursgenoteerde technologie ruim $1 bln is. Waren deze bedrijven naar de beurs gegaan dan had tech, net als in de zeepbel van rond de eeuwwisseling, weer een weging gehad van ruim 30%. De jaarlijkse stijgingspercentages waren dan in de dubbele cijfers uitgekomen.

Het beste wat de belegger in 2000 had kunnen doen was alles kopen in de S&P500 wat niet technologie was. Tussen 2000 en 2002 ging de S&P500 met 50% onderuit, maar een gemiddeld aandeel steeg 20%. Dit komt omdat de zwaarst wegende aandelen keihard werden afgestraft en de aandelen met nauwelijks weging sterk stegen.

Toch sta ik nu te popelen om privé aandelen te kopen van de grootste technologiebedrijven. Dit keer is het namelijk anders dan in 2000, toen het internet nieuw was. Nu zal kunstmatige intelligentie een nieuwe laag over het web heen leggen en zullen de grote winnaars al het marktaandeel krijgen. Het gebruik van kunstmatige intelligentie leert de software immers beter te presteren. Deze constante verbeteringen zorgen voor een onoverbrugbare voorsprong.

Of is het toch een bubbel? Ik weet het echt niet.

Lees ook: VS dollar daalt nu toch weer


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Je kunt euforisch zijn bij het leven, daar gaan markten niet van omhoog.. Juist het omgekeerde zal aan de hand zijn, dat heeft de geschiedenis telkens laten zien...

    Ed 25 januari 2017 12:43:55
  • Alles om ons heen is een bubbel, in stand gehouden door "waardeloos" (wordend) geld. Zou zeggen, gooi je hele ziel en zaligheid erin man, je hebt niets te verliezen, want op termijn heb je toch niets meer!

    Bad Bank 25 januari 2017 11:16:48