Advies en analyse

Wikken en wegen op valutamarkt

Woensdag 25 januari 2017 15:28

Na de verkiezing van Donald Trump is de Amerikaanse dollar behoorlijk in waarde gestegen. Sinds de daadwerkelijke inauguratie op 20 januari heeft de munt een gedeelte van de winst moeten inleveren. De USD/JPY stond voor de inauguratie nog op 115, maar inmiddels is dat 113. Trump en de nieuwe minister van financiën, Steven Mnuchin hebben beiden laten doorschemeren dat ze de waarde van de dollar te hoog vinden. Dit was voor valutahandelaren reden om de munt te verkopen. Ook de angst voor maatregelen die vrije handel moeilijker maken, zorgt voor een lagere dollar. Trump wil bijvoorbeeld af van een aantal handelsakkoorden. Tot slot is het ook goed denkbaar dat handelaren met een longpositie in de dollar winst zullen nemen, zeker nu het nog onzeker is hoe het overheidsbeleid van de VS er de komende jaren uit zal gaan zien.

Maar er is nog een belangrijke factor die voor een hogere dollar kan zorgen: de relatief hoge rente in de VS, die bovendien nog verder kan oplopen. De verwachting is dat de inflatie in de VS de komende jaren zal stijgen. Als Trump een sterk stimulerend beleid voert, kan dit tot inflatie leiden. Ook hogere importprijzen als gevolg van handelsbarrières kunnen de inflatie opdrijven. Een hogere inflatie zal de Fed (centrale bank) ertoe dwingen de rente verder te verhogen. Het is dus touwtrekken rond de dollar: er zijn redenen om een duurdere munt te verwachten, maar ook om een daling te voorzien. Omdat we nog altijd denken dat de Japanse yen een zwakke munt is, willen we wel weer een longpositie in de USD/JPY. We hopen dat dit paar naar de 110 zakt, zodat we daar een positie kunnen openen.

Het Britse pond heeft ook terrein gewonnen tegenover de dollar. De afgelopen week kwam de uitspraak van het hooggerechtshof over de rol van het parlement inzake de Brexit. Het hof heeft besloten dat het parlement mag stemmen over een Brexit-verdrag. Een gevolg zou kunnen zijn dat de Brexit vertraging oploopt, en/of dat de banden met de EU minder rigoureus worden doorgesneden dan werd aangenomen. Op zich zou dit goed moeten zijn voor de waarde van het pond, maar tegelijkertijd is de nieuwe onzekerheid niet goed. Het is al met al wikken en wegen op de valutamarkt.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven