Advies en analyse

Column: De grootste zeepbel ooit

Dinsdag 31 januari 2017 10:49

Er zijn tientallen manieren waarop beleggers de aandelenmarkt kunnen waarderen. Mijn voorkeur hebben de methoden die eenvoudig zijn en waarbij manipulatie niet mogelijk is.

Eén van mijn favoriete waarderingsmethoden is de verhouding tussen de beurswaarde (dit is de beurskoers maal het aantal uitstaande aandelen) en de omzet van het betreffende bedrijf. Die geeft een zuiver beeld. Het bedrijf kan immers geen invloed uitoefenen op de aandelenkoers om die anders te laten lijken dan de werkelijkheid. De omzet toont de totale verkopen en dat valt ook niet te manipuleren. De belegger weet dus welke prijs hij betaalt voor de omzet van het bedrijf.

De winst is wel zo’n indicator waar het bedrijf kan laten zien wat het wil laten zien. Het kan bijvoorbeeld bepaalde kosten als eenmalig bestempelen en niet meenemen in de winstcijfers. Dit stuwt de winst en doet de koers-winstverhouding dalen.

De verhouding tussen de omzet en de beurswaarde is ook uit te rekenen op het niveau van de index. Een voorbeeld met de belangrijkste Amerikaanse index, de S&P500. Tel de beurswaarden op van de 500 bedrijven in die index en reken de weging mee die ze hebben in de S&P500. Deel dit door de stand van de index. Het verhoudingsgetal dat er dan uitrolt staat momenteel op een niveau dat alleen is voorgekomen in 1999 en 2000. Hier is uit op te maken dat Amerikaanse aandelen heel duur zijn.

Er is echter één groot verschil met de toenmalige TMT-zeepbel en dat is dat dit keer álle aandelen uit de S&P500 duur zijn. Kijk daarvoor naar de mediaan in de S&P500. Dit is het 250ste bedrijf qua beurswaarde. De verhouding tussen omzet en beurswaarde van dit mediane aandeel is in de Amerikaanse beursgeschiedenis nog nooit zo hoog geweest.

Als over een aantal weken de omzetcijfers over het vierde kwartaal bekend zijn, dan zal er een nieuwe recordwaardering zijn. De rally in aandelen die de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben veroorzaakt, werkt dit in de hand. De grootste 100 bedrijven in de S&P500 zijn sinds 8 november met 6,9% gestegen en de 400 andere aandelen zijn gemiddeld met 12,1% omhoog gegaan. De omzet van de bedrijven in de S&P500 stijgt niet met dit soort percentages per kwartaal. Met de nieuwe bedrijfscijfers zal het mediane aandeel dus nog hoger gewaardeerd zijn.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nou de grafieken werken wel hoor, het is net wat je ermee doet….Analyseren bijvoorbeeld.

    Ed 31 januari 2017 13:18:30
  • Dat heb je ervan wanneer statistieken en grafieken niet meer werken, dan zijn deze mensen geheel van slag

    Gigolo 31 januari 2017 12:43:44
  • Het klinkt heel logisch, aannemelijk, om cumulatief te werk te gaan, aandelenwaardes bij elkaar op tellen maar zo werkt het niet, en gelukkig maar. Er is valt dus niets te zeggen over duur of goedkoop, hoewel men dat wel beweerd en dat is dan een eigen interpretatie over goedkoop of duur... Een index waarde, of dit nu in punten is of in valuta, is sowieso al niet opgebouwd uit de som van de aandelen die er op te vinden zijn… Misvattingen alom over een beurs, en haar aandelen. Vandaar dat de term zeepbel naar boven komt drijven, terwijl het gewoon het ritme van de index is die voor de grootste beweging/en ooit zal zorgen, niet bedrijfscijfers of verhoudingsgetal.Dus kom niet aan met goedkoop, of duur, die term bestaat enkel in het hoofd….

    Ed 31 januari 2017 11:29:43