Advies en analyse

Rentestijging Duitsland zet bedrijfsobligaties onder druk

Woensdag 1 februari 2017 13:14

Euro-bedrijfsobligaties van de meest kredietwaardige bedrijven moesten afgelopen week wederom wat terrein prijsgeven. Boosdoener was de verdere stijging van de Duitse vijf- en tienjaarsrente als gevolg van de aantrekkende inflatie en economische groei.

Een lichte daling van de risico-opslagen kon hieraan niet voldoende tegenwicht bieden, waardoor het effectieve rendement op de iBoxx Corporates Index (euro investment grade bedrijfsobligaties) weer iets steeg naar circa 1,33% vorige week vrijdag. Na wederom een verliesweek staat de categorie tot dusver dit jaar op een negatief rendement van 0,65%. Dat is overigens altijd nog een stuk beter dan het verlies van 2,27% op staatsleningen, blijkt uit gegevens van Société Générale (SG).

High yield doet het een stuk beter, met een totaalrendement van circa 0,84% vergeleken met de start van het jaar. De categorie is zoals al vaker aangegeven veel minder gevoelig voor bewegingen van de risicovrije rentes en wist afgelopen week nog wat verder uit te lopen. Het effectieve rendement op de iBoxx High Yield Corporates index daalde met drie basispunten naar een nieuwe laagterecord van 3,53% op vrijdag. Analisten van SG denken dat dit niveau op de middellange termijn niet houdbaar is aangezien de ‘yields’ op staatsleningen en investment grade bedrijfsobligaties oplopen. Voor beleggers is er dan op een gegeven moment minder reden om uit te wijken naar de meer risicovolle junkleningen.

Aan de andere kant blijven de fundamentals voorlopig goed. Moody’s verwacht dat het percentage wanbetalingen onder junkbedrijven in Europa eind dit jaar op 2% uitkomt. In de Verenigde Staten ligt dit percentage duidelijk hoger op 3,8%. Voorlopig blijven bedrijfsobligaties in trek bij beleggers. In januari werd er voor bijna €30 mrd aan nieuwe investment grade-leningen uitgegeven. Dit is de beste start van het jaar sinds 2009 en een stuk meer dan de €7 mrd in januari 2016. Beleggers schreven gretig in op grote emissies van Deutsche Telekom (€3,5 mrd) en Fresenius (€3,1 mrd). De Nederlandse zakenbank NIBC bracht een vijfjarige lening uit van €500 mln met een coupon van 1,5%. Met een BBB-rating bij Standard & Poor’s valt de obligatie net in het investment grade-segment.

 

Lees ook: Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven