Advies en analyse

Inflatiespook keert terug naar Europa

Woensdag 1 februari 2017 13:39

De spanningen in de financiële markten van de EU zijn terug. De inflatiecijfers in december, een plus van 1,7% voor Duitsland en een van 1,1% voor het hele gebied, hebben plotseling de inflatieverwachtingen verhoogd. Dat is althans onze vertaling van de stijging die de tienjaarsrente sinds de bekendmaking beleeft. In januari waren beide cijfers met 1,9% en 1,8% zelfs hoger. De Duitse tienjaarsrente zit weer op het niveau van 0,5%.

De Zuid-Europese staatsrentes gaan wat sneller omhoog, want ook daarover is spanning ontstaan. De Italianen lijken hun bankenproblemen toch nog steeds wat lichtvaardig op te vatten en denken er met een steunfonds van €20 mrd goed vanaf te komen. Bovendien is er de kans op verkiezingen.

Ook Griekenland is weer in beeld als bron van onrust. De EU wil per se dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) meedoet aan een nieuw steunprogramma voor de Grieken, maar het IMF aarzelt omdat de Griekse schuld in zijn ogen te hoog is. Het IMF wil schuldverlichting, maar dat wil de EU weer niet. Ondertussen heeft de Griekse regering te kennen gegeven dat de grenzen van de herstructureringsmaatregelen zijn bereikt. De EU en het IMF dringen daar echter wel aan op verdere actie en willen graag binnenkort (wellicht al in februari) toezeggingen. Dat wordt weer spannend.

 

Lees ook: Rentestijging Duitsland zet bedrijfsobligaties onder druk


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven