Advies en analyse

Onzekerheid over Trump zet dollar onder druk

Woensdag 1 februari 2017 14:21

Het meest verhandelde valutapaar ter wereld, de EUR/USD, is de laatste paar weken regelmatig heen en weer geschud door wat Donald Trump roept en doet, maar per saldo is de koers duidelijk gestegen.

In december stond het paar nog onder de 1,04, inmiddels staat het niet ver van 1,08 af. Een hogere EUR/USD-koers betekent een hogere waarde van de euro tegenover de Amerikaanse dollar. Veel analisten en valutahandelaren voorzien voor 2017 een lagere EUR/USD. Tot op heden wordt deze verwachting niet gesteund door de koersbeweging.

Een aannemelijke reden van de relatieve kracht van de euro is dat heel veel handelaren een long-positie in de dollar hadden en hebben, tegenover de euro, maar bijvoorbeeld ook tegenover de yen en het Britse pond. Als veel beleggers hetzelfde denken en doen, ontstaat vanzelf het risico dat een groot deel van de beleggers op een zeker moment tegelijk de positie wil sluiten, wat lastig kan zijn. Het is goed mogelijk dat gedurende de eerste maanden van het jaar veel valutahandelaren minder vertrouwen hebben gekregen in hun long dollarpositie, en daarom uitgestapt zijn. Onzekerheid over de toekomst van de VS met Trump als president kan daaraan ten grondslag liggen.

Het is goed mogelijk dat de komende paar maanden EUR/USD nog verder oploopt. Er zal ongetwijfeld meer bekend worden over de maatregelen die Trump wenst te nemen. Tegelijkertijd laten belangrijke verkiezingen in Europa nog even op zich wachten: Nederland gaat midden maart naar de stembus, Frankrijk doet dat in april en mei en Duitsland is pas in september aan de beurt. Er is vooral angst dat anti-EU-partijen terrein zullen winnen, wat de toekomst van de unie, en daarmee de euro, ongewis maakt. Maar voorlopig is er weinig nieuws onder de zon in de EU. Dat een aantal banken problemen heeft, daar schrikken beleggers steeds minder van. De economie is misschien niet denderend, maar instorten doet hij ook niet. Het zou ons niet verbazen als de EUR/USD verder oploopt naar 1,10. Wie weet is dat een mooi punt om een shortpositie in te nemen.

  • Printen
  • Doorsturen

  • Laatste reacties op dit bericht

    • Nog geen reacties gegeven