Advies en analyse

Hoofdrol voor financials en oliefondsen

Woensdag 1 februari 2017 16:04

De afgelopen week (woensdag tot en met dinsdag) kwam de AEX sterk uit de startblokken. Op woensdag boekte de index een winst van 1%, waarmee de hoogste stand van het jaar werd benaderd. De dagen daarna zakte de beurs geleidelijk weg.

Pas afgelopen woensdag was de stemming op de beurs weer positief en noteerde de AEX rond de middag een winst van 1%. Vooral het eerste deel van de week was er een hoofdrol weggelegd voor de financiële waarden met winsten van 3 tot 4% voor Aegon, ING, NN Group en ASR. Deze fondsen kregen een impuls door de beter dan verwachte cijfers van Santander vorige week woensdag, maar ook door de oplopende rente op Europese staatsobligaties.

De jaarcijfers die Unilever donderdag bekendmaakte, zetten een rem op de euforische beursstemming. Het aandeel ging er ruim 4% op onderuit. De omzetgroei van 2,2% bleef achter bij de marktconsensus van 2,6%, vooral doordat er minder persoonlijke verzorgingsproducten werden verkocht. Dat Unilever het heeft over ‘moeilijke marktomstandigheden’ was evenmin goed voor de aandelenkoers. Bij TMG lijkt de rust terug te keren nu voorzitter Thomas Leysen van Mediahuis tegen de pers heeft verklaard niet met een hoger bod te zullen komen. De koers van TMG moest deze week wat inleveren en kwam iets onder het bod van De Mol te liggen.

Shell deed een deel van de velden in de Noordzee van de hand. De opbrengst is $3 mrd en kan nog oplopen tot $3,8 mrd. Ook verkocht Shell een aantal belangen in Thailand ter waarde van $900 mln. Het olie- en gasbedrijf wil €30 mrd aan onderdelen verkopen om de schuldenlast – ontstaan door de overname van BG Group – terug te brengen. Het aandeel zit in een dalende trend nadat het op 4 januari de hoogste koers in twaalf maanden had bereikt. Een ander oliegerelateerd fonds, Vopak, ging maandag 7% onderuit. Goldman Sachs verlaagde het advies tot verkopen en het koersdoel van €48 naar €40.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven