Advies en analyse

Trump drijft belegger naar veilige haven

Woensdag 1 februari 2017 17:32

Op het grondstoffenfront is goud voorlopig een opvallende winnaar in 2017. De prijs van het edelmetaal steeg dinsdag met ruim 1% naar $1211,40.

Goud was onder meer in trek doordat de immigratiemaatregelen van de kersverse Amerikaanse president Trump onzekerheid creëren die sommige beleggers doet besluiten om veilige havens op te zoeken. In januari is de goudprijs met meer dan 5% gestegen. De prijs van zowel Brent- als WTI-olie is afgelopen maand juist met 2% gedaald. Signalen dat de afspraken van OPEC-landen over een productiebeperking goed worden nagekomen, worden de afgelopen weken overschaduwd door aanwijzingen dat er in de Verenigde Staten steeds meer olie uit de grond wordt gehaald.

Het aantal boorinstallaties is volgens de wekelijkse peiling van servicebedrijf Baker Hughes vorige week opnieuw toegenomen: er kwamen 15 nieuwe locaties bij en het zijn er nu 566. Begin deze week maakte het Amerikaanse ministerie van Energie bekend dat de productie op het vasteland in die week met 17.000 vaten per dag is gestegen naar 9,0 miljoen vaten. Behalve de olieproductie zit ook de productie van aardgas duidelijk in de lift. Op korte termijn hebben de weersomstandigheden veel meer invloed op de prijsontwikkeling. Dankzij relatief mild winterweer nemen de aardgasvoorraden wat minder snel af dan in januari gebruikelijk is. Hierdoor viel de aardgasprijs vorige maand met 16% terug naar $3,12.

Een andere grondstof die de aandacht trekt is katoen. Vorige week vrijdag verlaagde branchevereniging Cotlook de voorspelling voor het tekort in het lopende oogstjaar van 1,58 naar 1,24 miljoen ton. Een belangrijke oorzaak voor de bijstelling is een meevallende oogstopbrengst als gevolg van gunstige weersomstandigheden. Ook speelt mee dat sommige verwerkingsbedrijven, en dan gaat het met name om kledingfabrikanten, overstappen naar andere materialen zoals polyester. Ondanks de neerwaartse bijstelling steeg de katoenprijs begin deze week met 2% naar ruim 75 dollarcent per (Amerikaans) pond. Dat is het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar. De rally wordt gevoed door een enorme vraag vanuit China. De Chinese overheid heeft de afgelopen jaren een enorme reserve opgebouwd die nu stapsgewijs verkocht wordt, maar de kwaliteit van die voorraad is beduidend minder dan die van de toevoer uit de Verenigde Staten.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Hoezo 'Trump'…. Simpelweg een correctie omhoog, of de trend omhoog, komt gelijk op het conto van Trump?.., dan heb je echt niet door hoe markten werken. En waarschijnlijk komt de flinkste daling sinds mensenheugenis ook op het conto van Trump, het ligt zo lekker voor de hand natuurlijk om het niet te doen… Weet het niet hoor, maar daar bij beleggers belangen is het allemaal rationaliteit waarmee ze tegen markten aankijken, enige kennis komt er niet aan te pas…., zo jammer.

    Ed 01 februari 2017 19:12:04