Advies en analyse

VS kan slachtoffer worden van eigen valuta-maatregelen

Woensdag 8 februari 2017 13:34

De nieuwe Amerikaanse regering heeft verschillende landen beschuldigd van valutamanipulatie (de waarde van de eigen munt laag houden). Het verwijt zal vooral China bekend in de oren klinken, want het land krijgt vanuit de VS al jaren het verwijt dat het de koers van de yuan manipuleert. Daar zit ook wel iets in: de koers van de Chinese munt wordt niet geheel door de markt bepaald, maar beweegt binnen een door de Chinezen bepaalde bandbreedte.

Ook Japan zou volgens critici de koers van de eigen munt, de yen, manipuleren, en ook hier valt die kritiek te begrijpen. Het land heeft er nooit een geheim van gemaakt de economie te willen stimuleren, onder andere met monetaire maatregelen. De stimulatie heeft de waarde van de yen gedrukt, wat gunstig is voor de Japanse export.

Vorige week klonk in dit verband ook de naam van Duitsland. Een nogal dubieuze aantijging omdat Duitsland als lid van de eurozone geen nationale valutapolitiek kan voeren. Als er al sprake is van manipulatie, zou de ECB daar achter zitten.

Als het blijft bij vingerwijzen, zal de invloed op de verschillende valuta’s beperkt blijven. Zouden de VS echter daadwerkelijk maatregelen gaat nemen, dan kan dit wel tot grote bewegingen leiden. Gek genoeg is het juist de dollar die in dat geval een aannemelijke kandidaat is voor een flinke stijging, precies wat Trump niet wil. Handelsbelemmeringen zouden voor grote exporterende landen tot economische schade leiden, wat de waarde van de munten van dit landen zal drukken. Omdat de VS minder afhankelijk zijn van de export dan veel andere landen, zal het effect in dit land minder groot zijn. Dat zal zich vertalen in een stijgende dollarkoers. Op de financiële markten zal er in dit scenario waarschijnlijk onrust ontstaan. De dollar is nog altijd de meest geliefde bestemming voor ongeruste beleggers. Onrust zal de waarde van de dollar dus ook kunnen opdrijven.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven