Advies en analyse

Grondstofmarkten kunnen geen richting kiezen

Woensdag 8 februari 2017 15:25

De relatieve rust van de afgelopen weken op de aandelenmarkten is ook kenmerkend voor de koersbewegingen op grondstofmarkten. De S&P500 schommelt al vijf weken op rij binnen een bandbreedte van 1% per handelsdag.

Volgens nieuwsdienst Reuters is dat de langste reeks sinds 1974. Hoewel de prijsschommelingen bij grondstoffen soms groter zijn, ontbreekt het in veel gevallen aan duidelijke richting op de korte termijn. De prijs van een vat Brent-olie beweegt bijvoorbeeld sinds eind november tussen $54 en $58, terwijl dat voor WTI-olie $52 en $55 is. Ter vergelijking: in de twee maanden voor eind november was die bandbreedte $45 tot $53 voor WTI-olie, oftewel bijna drie keer zo ruim.

Het is te kort door de bocht om de periode van relatieve rust toe te schrijven aan een afwachtende houding bij beleggers over de mate waarin OPEC-landen en andere landen zoals Rusland zich houden aan de afspraken over productiebeperking. Uit cijfers van beursorganisatie CTFC komt namelijk naar voren dat het aantal longposities in futures en opties waarmee hedgefondsen en andere financiële partijen inspelen op een stijging van de olieprijs, op 31 januari het hoogste niveau ooit bereikte.
Het lijkt erop dat een groeiende productie in de Verenigde Staten het effect van een lagere OPEC-activiteit en een grotere vraag van financiële partijen compenseert. Het Amerikaanse ministerie van Energie maakte afgelopen dinsdag bekend dat de voorraad in de Verenigde Staten voor de vierde week op rij behoorlijk is toegenomen. Het aantal boorplatformen op het vasteland is die week gegroeid tot het hoogste niveau sinds 2015. Hoewel er allerlei factoren zijn die het huidige evenwicht kunnen verstoren – zoals oplopende spanning tussen Iran en de Verenigde Staten of onenigheid binnen de OPEC – is het meest waarschijnlijke scenario dat de groeiende Amerikaanse productie de richting op de oliemarkt in 2017 bepaalt. Dat maakt van de in oktober vorig jaar aangeraden ETFS 1x Daily Short Brent Crude ETC (ISIN: JE00B78DPL57) nog altijd een interessante investering.

 • Printen
 • Doorsturen

 • Laatste reacties op dit bericht

  • de beleggers kunnen geen richting geven en dan raken ze in paniek de beleggers.

   j 08 februari 2017 16:02:58
  • De belegger kan geen richting kiezen bedoel je… Als het een beetje te moeilijk wordt, omhoog/omlaag haakt men af en weet niet wat de juiste richting is, en zal gaan worden…Betrek het toch niet altijd op de markt zelf, die is zo duidelijk als wat, wat men er vervolgens mee doet is iets anders...

   Ed 08 februari 2017 15:49:04