Advies en analyse

ECB verzet zich tegen roep om monetaire verkrapping

Woensdag 8 februari 2017 16:09

De ECB geeft flink tegengas tegen druk om het monetaire beleid te verkrappen nu de inflatie in het eurogebied in januari is opgelopen naar 1,8%. Dat is dichtbij de ECB-doelstelling van 2%, zo is het argument.

De ECB meldt echter via verschillende woordvoerders dat deze inflatie juist niet voldoet aan haar vier normen van 1) geldend voor de middellange termijn, 2) bestendigheid, 3) zelfonderhoudend zijn en 4) breed gedragen worden. De oorzaak is namelijk een opleving van de olieprijs en de inflatie varieert sterk tussen de eurolanden. De kerninflatie (zonder olie- en voedselprijzen) staat nog onder 1%, waardoor deze opleving versluierend werkt en ten onrechte op herstel wijst. Als het olieprijseffect weer verdwijnt uit de indexcijfers, blijft in de ogen van de ECB toch weer een te lage inflatie over omdat de andere consumentengoederen nauwelijks in prijs stijgen. Wel gaat de ECB bestuderen wat de tweederonde-effecten van de olieprijsstijging zullen zijn. De prijs van de producten waarbij olie als grondstof dient, kan immers ook gaan stijgen.

Het ziet er dus niet naar uit dat de ECB haar beleid spoedig zal herzien. Dit besef dringt door tot beleggers en vertaalt zich in de weer dalende Duitse tienjaarsrente. Niet in de Franse, want daar wordt momenteel het risico van een verkiezingsoverwinning van Marine Le Pen in verdisconteerd.

 

Lees ook: Grondstofmarkten kunnen geen richting kiezen


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Wie is de baas, de lidstaten of die trekpop van een Draghi die eerst aan zijn schuldenlanden denkt ten koste van ons?

    Martin 08 februari 2017 16:38:37