Advies en analyse

Amerikaanse beurzen blijven optimistisch

Woensdag 8 februari 2017 16:48

Wereldwijd liggen de aandelenmarkten er nog steeds goed bij. Ondanks de controverse over bepaalde maatregelen van Donald Trump, blijven beleggers positief over zijn plannen om de economische groei aan te jagen.

Met een weekwinst van 1,1% (op basis van de slotkoersen op dinsdag) sloot de Dow Jones weer boven de 20.000 punten. Technologiebeurs Nasdaq boekte een soortgelijke winst en eindigde daarmee op een nieuwe recordstand. De breed samengestelde S&P500 deed het iets rustiger aan, met een plus van 0,6%. In Europa bleef de Eurostoxx50 (+0,2%) vrijwel gelijk, maar steeg de pan-Europese StoxxEurope600 met circa 0,8%.

De beurzen ondervinden steun van sterke macrocijfers, die over het algemeen wijzen op een solide economische groei. Zo blijft het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten op een hoog niveau en blijft de Amerikaanse banenmotor goed draaien. Door de gematigde loonontwikkeling is er voor de Federal Reserve geen aanleiding om agressief de rente te verhogen.

Ook de eurozone lijkt eindelijk op stoom te komen. De werkloosheid daalde naar 9,6%, het laagste niveau sinds 2009, en het sentiment onder de inkoopmanagers wijst op een aanhoudende economische expansie. Beleggers trekken zich ook op aan de over het algemeen beter dan verwachte bedrijfscijfers en het overname- en fusienieuws. Babyvoedingproducent Mead Johnson was met een koersstijging van circa 19% een van de uitblinkers op Wall Street, nadat bekend was geworden dat Reckitt Benckiser een bod voorbereidt van $90 per aandeel.

Op sectorniveau sprongen de financiële waarden en technologiebedrijven eruit. Flinke koerswinsten waren er bijvoorbeeld voor Morgan Stanley (+5,6%), Goldman Sachs (+4,5%) en Visa (+3,7%). Meevallende cijfers over het vierde kwartaal, maar ook het voornemen van president Trump om de regels voor de sector te versoepelen, stuwden de koersen omhoog.

Technologiebedrijven profiteerden van goede kwartaalberichten van onder meer Apple en AMD.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Wat maakt de beurs een beurs… De mens… M.a.w., niet de beurs is optimistich maar de mens die daar handeld. Klein nuance verschil, welk grote gevolgen heeft, op diezelfde beurs.. Maargoed, zolang je maar door hebt dat optimisme een beurs drijft ben je al half op weg om het voorgaande te kunnen begrijpen.

    Ed 08 februari 2017 21:05:02