Advies en analyse

Stijging risico-opslagen bedrijfsobligaties blijft beperkt

Woensdag 8 februari 2017 17:11

Onder invloed van de verhoogde politieke risico’s in Frankrijk en Italië liepen de risico-opslagen op euro bedrijfsobligaties afgelopen week over de gehele linie iets op. Duitse staatsleningen waren echter in trek, waardoor de Duitse tienjaarsrente daalde. Per saldo liet de iBoxx Corporates Index (in euro’s genoteerde investment­grade-bedrijfsobligaties) een kleine plus zien. Vorige week donderdag lag het effectieve rendement op deze belangrijke bench­mark op 1,30%, tegen 1,33% de week ervoor.

Hoewel de risicopremie in het highyieldsegment ook iets steeg, ligt deze nog altijd circa 50 basispunten onder het niveau van begin dit jaar. De iBoxx High Yield index Non-financials biedt een effectief rendement van circa 3,4%. De risico-opslagen ondervinden steun van de goede macro-economische cijfers en redelijke bedrijfscijfers. In de eurozone daalde de werkloosheid in december naar 9,6%, het laagste niveau sinds mei 2009. Bovendien kwam de economische groei in het vierde kwartaal uit op 1,8%, iets hoger dan de verwachting van 1,7%. De inflatie trok ook flink aan, van 1,1% naar 1,8%, hoewel de kerninflatie (exclusief energie en voedselprijzen) onveranderd bleef op 0,9%.

Voor analisten van JP Morgan waren de cijfers aanleiding om hun verwachting over de eerste renteverhoging door de ECB naar voren te halen van 2020 naar eind 2018. Ze denken dat de Duitse tienjaarsrente dit jaar oploopt naar 90 basispunten. Dat zal het totaalrendement op met name investmentgrade-bedrijfspapier drukken, maar de categorie zal het naar onze mening wel beter doen dan staatsleningen. Loopt de rente hard op, bijvoorbeeld als de ECB aankondigt het opkoopprogramma sneller te willen afbouwen, dan zullen de koersen van bedrijfsobligaties echter ongetwijfeld sterk onder druk komen. De assetcategorie heeft enorm geprofiteerd van de zoektocht naar rendement van grote beleggers en die geldstromen kunnen dan omkeren.

Op korte termijn geven vooral de verkiezingen in Frankrijk en mogelijk ook in Italië reden tot zorg. Anti-EU-partijen staan bovenaan in de peilingen. De toenemende politieke risico’s zouden eigenlijk tot uiting moeten komen in een stijging van de risico-opslagen, maar dat is nu nog nauwelijks het geval.

 

Lees ook: Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven