Advies en analyse

Weer sterke banengroei in VS

Woensdag 8 februari 2017 17:21

De Amerikaanse arbeidsmarkt staat er nog steeds goed voor. In januari kwamen er buiten de agrarische sector 227.000 banen bij, duidelijk meer dan de voorgaande maand (157.000).

Economen hadden in doorsnee gerekend op 175.000 nieuwe banen. Wel nam de werkloosheid licht toe, van 4,7 naar 4,8%, maar dit was toe te schrijven aan een hogere participatiegraad. Die zit al langer in een dalende trend, maar dankzij de aantrekkende economie gaan steeds meer Amerikanen op zoek naar een baan. Op zich is dat gunstig, want daardoor zal de arbeidsmarkt niet zo snel oververhit raken. Bovendien leidt de stijging van de participatiegraad tot een meer gematigde loonontwikkeling. De loonstijging op jaarbasis vertraagde van 2,9% in december naar 2,5% in januari. Dat houdt de inflatie in toom. Voor de Federal Reserve is er dan ook geen reden om snel op de rem te gaan staan. Eerder had de centrale bank gehint op drie renteverhogingen dit jaar, maar de markt gaat uit van slechts twee rentestappen, in juni en december. Een renteverhoging in maart lijkt van de baan.

 

Lees ook: Stijging risico-opslagen bedrijfsobligaties blijft beperkt


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven