Advies en analyse

Chinese economie komt goed uit de startblokken

Woensdag 15 februari 2017 10:17

De groei van de Chinese economie vertraagt sinds 2012, maar blijft dankzij stimuleringsmaatregelen en de aantrekkende wereldeconomie nu goed op peil.

Zo steeg de export in januari met 7,9% (in $) vergeleken met dezelfde maand van 2016, na een krimp van 6,1% in december. Economen rekenden in doorsnee op een groei van 3,1%. Ook de import trok sterk aan, van 3,1% in december naar 16,7% in januari. De sterke groei is waarschijnlijk wel wat vertekend door de timing van het Chinese nieuwjaar. Niettemin zijn beide cijfers goed nieuws voor de Chinese economie. Vooral de importstijging is een opsteker, omdat die wijst op een goede binnenlandse vraag. Het lijkt erop dat de gewenste transformatie van China van een exportgedreven naar een consumptiegedreven economie voorzichtig vorm begint te krijgen. Protectionistische maatregelen van de Verenigde Staten zijn wel een bedreiging voor het Chinese herstel. Het Chinese handelsoverschot nam in januari toe naar $51,3 mrd, tegen $40,8 mrd in de voorgaande maand. Dit hoge overschot is een doorn in het oog van Donald Trump.

 

Lees ook: Weer sterke banengroei in VS


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Welk land, of continent, ondergaat niet dezelfde boost….Totdat straks de complete wereldhandel stilvalt, en dat is snel gebeurt tijdens bearmarkten.Hold your horses, het ziet allemaal er niet zo rooskleurig uit dan dat het lijkt, en zeker in China niet...

    Ed 15 februari 2017 10:40:06