Advies en analyse

Goudprijs loopt terug, katoenprijs weer gestegen

Woensdag 15 februari 2017 12:39

Hoewel er de afgelopen dagen geen verandering kwam in de relatieve rust op de grondstofmarkten, zijn er steeds meer aanwijzingen dat sommige prijzen aan het eind van het eerste kwartaal weer flink in beweging kunnen komen. Onder andere omstandigheden had het bericht dat de OPEC-landen in januari de productie met ruim een miljoen vaten hebben verlaagd de olieprijs behoorlijk opgestuwd. Volgens brancheorganisatie IEA heeft het kartel in januari 32,02 miljoen vaten per dag uit de grond gehaald. Daarmee is al 90% gehaald van de in november 2016 afgesproken productiebeperking. Het is zelden voorgekomen dat de landen zich zo goed aan een akkoord hielden. Volgens IEA is dat voor een groot deel te danken aan de discipline van Saoedi-Arabië, dat de productie nog verder heeft verlaagd dan waar het land zich op had vastgelegd. Hoewel de prijs iets opliep, bleef deze nog altijd binnen de smalle bandbreedte die zich al sinds eind november aftekent. Naast het OPEC-nieuws werd namelijk ook bekend dat het aantal boorinstallaties op het Amerikaanse vasteland opnieuw is toegenomen, terwijl ook de productie in de lift zit en de voorraden voor de tweede week op rij fors zijn gestegen. Op korte termijn komt er waarschijnlijk geen verandering in de balans tussen berichten over een dalende OPEC-productie en een oplopende schalieproductie in de VS. De kans bestaat dat sommige OPEC-landen op de middellange termijn de productie weer gaan opvoeren als de recente verlaging niet het gewenste prijseffect oplevert. Die mogelijkheid is voorlopig groter dan dat een groeiende olievraag als gevolg van de aantrekkende economie de prijs opstuwt.
Terwijl de olieprijs net wat opliep, viel de goudprijs de afgelopen dagen juist iets terug van het hoogste niveau in ruim drie maanden. Dinsdag sloeg een kleine winst om in een verlies toen Fed-voorzitter Janet Yellen een voorschot nam op een nieuwe renteverhoging bij de volgende bijeenkomst op 15 maart. Volgens Yellen staat de arbeidsmarkt er goed voor en loopt de inflatie in de VS mooi op richting de doelstelling van 2%. Een hogere rente maakt het voor beleggers minder aantrekkelijk om goud aan te houden, aangezien een positie in het edelmetaal geen rente of dividend oplevert.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Als Beleggers belangen eens wat vaker de grafiek hanteert in plaats van de rationaliteit zouden ze misschien eens met betere artikelen kunnen komen...

    Ed 15 februari 2017 13:04:28