Advies en analyse

Australische dollar profiteert van hoge grondstofprijzen

Woensdag 15 februari 2017 14:46

Er is al veel gepraat over de sterke Amerikaanse dollar vanwege aanstaande renteverhogingen in de VS, maar een van de best presterende munten sinds begin dit jaar is een andere dollar, namelijk de Australische.

De AUD/USD is met 6,5% gestegen sinds begin dit jaar, dat wil zeggen dat de Australische dollar is gestegen tegenover de Amerikaanse. De voor hand liggende oorzaak van de waardestijging zijn de grondstofprijzen. De prijzen van grondstoffen zoals ijzererts, koper en olie zitten in een stijgende trend na een lange periode van koersdalingen. Bijna de helft van de Australische export bestaat uit allerlei verschillende grondstoffen, en dat percentage neemt toe als de prijzen die Australië daarvoor ontvangt flink stijgen.

De economische ontwikkeling zal waarschijnlijk niet de reden zijn voor de stijging van de AUD/USD. De verwachting voor de economische groei in het laatste kwartaal van vorig jaar en het lopende eerste kwartaal zijn respectievelijk 1,56 en 1,42%. Dat is veel lager dan de groei die Australië tot voor kort gewend was; 2,5 tot 3% was heel normaal. Volgens de laatste gegevens is de groei in de VS hoger dan in Australië.

Wil de AUD/USD verder kunnen stijgen, dan moet er een aantal dingen gebeuren. Allereerst moeten de grondstofprijzen blijven stijgen. De Australische munt staat al jaren bekend om de correlatie met de grondstoffenmarkt, en dat is nu niet anders. In het verlengde daarvan zal ook de wereldeconomie moeten verbeteren. Dat is goed voor de Australische export, en niet alleen voor de export van grondstoffen. Ook de Amerikaanse economie en het rentebeleid spelen een rol; als het veel beter gaat met de VS en er dit jaar meer renteverhogingen komen dan waar nu rekening mee wordt gehouden, kan de Amerikaanse dollar flink stijgen. Maar grondstoffen is het belangrijkste. Een longpostie in de AUD/USD is vooral interessant voor beleggers die geloven in een verdere stijging van de grondstofprijzen.

  • Printen
  • Doorsturen

  • Laatste reacties op dit bericht

    • Nog geen reacties gegeven