Advies en analyse

Obligatiebelegging in Nederland risicovoller geworden

Woensdag 15 februari 2017 15:07

Vorige week bleek al dat de Franse tienjaarsrente (eigenlijk de negenjaarsrente) op grotere afstand van de Duitse staat dan normaal (de spread). Ook de Nederlandse spread is toegenomen. Hiermee geven de beleggers in staatsschuld aan dat zij zich zorgen maken over de effecten van de aanstaande verkiezingen in Frankrijk en Nederland.

In beide landen hebben populistische politieke leiders aan populariteit gewonnen. Beide willen uit de euro, waarbij de Franse Marie Le Pen het meest uitgesproken is. Een terugkeer naar de Franse franc zou betekenen dat de Fransen weer een zwakke munt zouden hebben tegenover de euro. De prijzen van hun producten zouden in euro’s gemeten onmiddellijk fors dalen en de Fransen zouden als het ware hun oude concurrentiebevorderende beleid van muntverzwakking weer kunnen oppakken. Juist valutaire turbulentie (dat wil zeggen: het handelsbelemmerende effect ervan) was een belangrijke reden om de euro in te voeren. Een verzwakkende franc leidt uiteraard ook tot grotere risico’s bij de belegging in Franse staatsschuld. Beleggers willen daarvoor een beloning in de vorm van een hogere rente. Dat geven ze nu eigenlijk al aan. Dat ook Nederland nu een hogere spread kent, is overdreven, omdat Geert Wilders niet in de regering lijkt te komen. Een lagere rente op termijn ligt daarom in de rede.

 

Lees ook: Australische dollar profiteert van hoge grondstofprijzen


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Een zwakkere franc zorgt er inderdaad voor dat Franse producten goedkoper worden en dat de export van Frankrijk flink zal toenemen. "Valutaire turbulentie" is een negatieve benaming van "verstandig je munt devalueren" zoals de zuidelijke landen vroeger konden doen en wat voor balans zorgde en niet een werkloosheid van 25% (jeugd 50%), zoals nu. De term zal wel verzonnen zijn door een bankier, banken zijn als de dood voor het instorten van de euro. We burgers moeten van deze splijtzwam af. Het is geen eenheidsmunt.

    Marco 15 februari 2017 15:27:11