Advies en analyse

ArcelorMittal aan kop in AEX

Woensdag 15 februari 2017 16:13

Het optimisme op de aandelenmarkten blijft voortduren. De AEX-index steeg afgelopen week (slotkoersen van dinsdag) met 2,1% tot het hoogste niveau in twaalf maanden tijd. De Midkap boekte een winst van 2,2%.

Daarmee presteerde het Damrak in lijn met de andere Europese beurzen. President Trump zal de komende weken naar eigen zeggen een ‘fenomenaal’ belastingplan presenteren en dat gaf de beurzen vleugels.

In de eerste helft van de beursweek zorgde de conclusie van het IMF dat de schuldpositie van Griekenland onhoudbaar is voor enige onrust op de financiële markten. Maar dat kwam vooral tot uiting in oplopende risico-opslagen op staatsleningen in de periferie van de eurozone. Op de aandelenmarkten schudden beleggers de zorgen over de Griekse schuldenberg snel van zich af. Meevallende bedrijfsresultaten droegen bij aan de positieve stemming.

Met een koerswinst van 16,7% ging ArcelorMittal aan kop in de AEX. De staalproducent publiceerde beter dan verwachte cijfers over het vierde kwartaal en heeft zijn hoge schuldpositie sterk weten terug te brengen. Hierdoor komt een hervatting van de dividenduitkering snel dichterbij.

Ook het kwartaalbericht van Randstad viel in de smaak. Zowel de omzet als de winst viel hoger uit dan verwacht en de uitzender is dit jaar bovendien goed begonnen met een omzetgroei van 5 tot 6% in januari. Het aandeel won 6,3%.

Een van de weinige verliezers in de hoofdgraadmeter was ABN Amro, dat in aanloop naar de cijfers 2,4% verloor. Op woensdag stelde de bank beleggers echter gerust met beter dan verwachte kwartaalcijfers en een stijging van de kapitaalbuffer. In reactie op het bericht noteert de koers op woensdagmorgen bijna 3% hoger.

Een divisie lager, in de Midkap, vielen de cijfers van TomTom in slechte aarde. Omzet en winst kwamen over het vierde kwartaal lager uit dan voorzien en ook de outlook voor 2017 stelde teleur. Het bedrijf rekent op een winst per aandeel van circa €0,25, waar analisten mikten op €0,27.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven