Advies en analyse

Opkomende markten blinken dit jaar tot dusver uit

Woensdag 15 februari 2017 17:12

Hoewel het op het macro-economische front deze week vrij rustig was, hadden beleggers een volle agenda. Het cijferseizoen is in volle gang en stelt zeker niet teleur.

Circa twee derde van de Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven heeft tot nu toe zijn resultaten over het vierde kwartaal gepubliceerd, waarbij de winst per aandeel met gemiddeld 8,4% is gestegen. Dat is beter dan verwacht. Ook in Japan en Europa verrassen de resultaten in positieve zin met een gemiddelde toename van de winst per aandeel met respectievelijk 11% en 9% in het vierde kwartaal, blijkt uit gegevens van JP Morgan.

De goede cijfers vormen een belangrijke steun voor de internationale beurzen, die wederom een goede week beleefden. Beleggers zijn bovendien nog steeds positief over het beleid van Donald Trump, die de komende weken een belastingplan zal aankondigen en de regels voor de financiële sector wil versoepelen. Een belastingverlaging kan de winsten van het Amerikaanse bedrijfsleven een flinke impuls geven. Op Wall Street waren er afgelopen week (slotkoersen van dinsdag) winsten van circa 2% voor de Dow Jones, de S&P 500 en de Nasdaq, waarmee de belangrijkste Amerikaanse aandelenindices op nieuwe recordhoogtes belandden. Europa deed daar niet voor onder, met een koerswinst van 1,9% voor de pan-Europese Stoxx Europe 600 en van 2,3% voor de Eurostoxx 50.

De opkomende markten bleven deze week iets achter met een stijging van 1,5%, maar zijn tot dusver dit jaar wel de absolute uitblinkers. Zo staat de MSCI Emerging Markets Index al weer ruim 8% hoger dan begin dit jaar, tegenover een plus van 4,4% voor de S&P 500 en van 2,4% voor de Europe Stoxx 600. Opkomende aandelenmarkten profiteren van de stijgende grondstofprijzen en de geruststellende macrodata over de Chinese economie, waar de groei op een goed niveau blijft.

In New York lag de energiesector er sterk bij dankzij de verder oplopende olieprijzen. Met een koerswinst van bijna 14% was Pioneer Natural Resources de sterkste stijger in de S&P500.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven