Advies en analyse

Column: Is een robotadviseur uw vertrouwen waard?

Donderdag 16 februari 2017 09:09

Je kunt geen beleggingsbijeenkomst of bankierscongres bijwonen of er wordt gesproken over disruptieve fintech-bedrijven die de financiële sector op zijn kop dreigen te zetten. Op het gebied van vermogensbeheer zijn het de robotadviseurs die met lage kosten en laagdrempeligheid roet in het eten van de traditionele ‘asset managers’ komen gooien. In de EU zijn er de laatste jaren heel wat onlineportefeuillebeheerders op de markt gekomen. Geen geregistreerde vermogensbeheerders maar robots en computers die ‘persoonlijk’ beleggingsadvies verschaffen. Die eersten vrezen voor hun verdienmodel. Maar is die angst terecht? En zijn de robotadviseurs werkelijk zo vernieuwend? En bovenal, zijn ze uw vertrouwen waard?

Pritle in Nederland, Easyvest in België, Vaamo in Duitsland, Nutmeg in het VK en Yomoni in Frankrijk. Het zijn allemaal nieuwe spelers binnen de wereld van het onlinevermogensbeheer. En allemaal bieden ze een goedkoop alternatief voor investeringsadvies op maat door een klassieke vermogensbeheerder of private bankier.

Lage kosten
De nadruk op de lage kosten maakt meteen ook duidelijk tot wel type klant de robotadviseurs zich richten: spaarders en beleggers met een klein tot middelgroot kapitaal. Mensen wier vermogen onvoldoende groot is om het door een ‘private banker’ te laten beheren, maar die hun centen wel aan het werk willen zetten zonder er zelf veel tijd aan te moeten besteden.

Wat maakt dat de kosten van die onlinebeheerders dan zo laag zijn? De belangrijkste troef die de spelers zelf naar voren schuiven is de automatisering van het investeringsproces. Met geprogrammeerde algoritmes stellen robotadviseurs een beleggingsportefeuille samen. Dat zorgt voor veel lagere beheerskosten dan bij klassiek beheerde fondsen van private banken en ‘asset managers’.

Een belangrijkere reden voor de lage beheerskosten zijn de instrumenten waar de onlinebeheerders in beleggen. De meeste robotportefeuilles bestaan uit een of enkele goedkope indexfondsen, of ETF’s. De instap- en beheerkosten van dergelijke trackers zijn minimaal.

Verder zijn niet alleen de beheerkosten maar ook de instapkosten lager dan bij klassieke vermogensbeheerders. De instapkosten zijn in de meeste gevallen een bepaald percentage van de ingebrachte som. Dat schommelt tussen 0,19% en 0,69%.

Lees verder

bron: Beleggers belangen

Laatste reacties op dit bericht

  • Nog geen reacties gegeven